Social

Directorul SIS: „Avem informații că există tentative de a compromite referendumul pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”

„Serviciul Informații și Securitate a intrat în posesia unor date care indică un nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă. Scopul acestora este să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, să deturneze procesele democratice și să mențină Republica Moldova sub sfera sa de influență”. Declarația a fost făcută de Alexandru Musteața în cadrul unei conferințe de presă.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a avertizat cu privire la încercările persistente de interferență a Rusiei în procesele electorale din Republica Moldova. Conform informațiilor obținute, prima etapă a acestei campanii a început în 2023, cu încercarea de compromitere a alegerilor locale. Iar în prezent, se desfășoară a doua etapă, cu intenția de a influența negativ cursul european al Republicii Moldova și alegerile prezidențiale.

„Avem informații precum că se încearcă tentative de a compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici, care vor promova aderarea la UE. Următoarea etapă, a treia, planificată pentru 2025, are drept scop controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova, prin accederea partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”, a precizat șeful SIS.

„Detaliile din posesia SIS-ului indică asupra unei strategii pentru 2024-2025. Se planifică generarea mai multor crize”

Detaliile din posesia SIS-ului indică asupra unei strategii pentru 2024-2025, care va include „trei elemente principale conectate între ele”. În primul rând, se evidențiază susținerea actorilor politici „aflați sub controlul Rusiei”, care, odată ajunși în Parlament, ar urma să servească intereselor ostile ale unui stat străin. Al doilea element vizează generarea mai multor crize în diverse domenii, inclusiv economic, social și de securitate.

„Se planifică crize în domeniul economic, social, ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică, crize de securitate, inclusiv în UTAG și regiunea din stânga Nistrului”, a subliniat Musteața.

Al treilea element important din strategie sunt atacurile informaționale utilizate pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor. Potrivit șefului de la SIS, aceasta implică plasarea informațiilor false și manipularea opiniei publice prin canale de comunicare cu impact major, precum rețelele sociale, în special TikTok și Telegram.

„Vor exista tentative de a restabili și deschide canale tv pentru propagandă și plasarea în public a informațiilor false, dar cu impact mediatic major. Fiecare elemente enunțate vor avea un set de actori și un set de instrumente ce vor fi utilizate”, a notat Musteața.

„Referendumul va fi ținta discreditărilor, iar instrumentul Federației Ruse este gruparea ”Șor””

Totodată, SIS a subliniat că acțiunile Federației Ruse se vor axa pe diferite direcții. „În primul rând, avem certitudinea că referendumul va fi ținta discreditărilor. Potrivit evaluărilor, se mizează pe acțiunea de boicot, votul împotrivă sau încadrarea unei întrebări care să inducă cetățenii în eroare”, a declarat Alexandru Musteața.

Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor. Potrivit SIS, acesta are ca sarcină principală compromiterea rezultatelor referendumului.

„Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care are indicația de a provoca radicalizare și violențe. Conform datelor, Ilan Șor are sarcina principală pentru 2024 de a compromite rezultatele referendumului”, a mai spus directorul Serviciului de Informații și Securitate.

Potrivit lui, în această primăvară se vor activiza formatori de opinie cu interese anti-europene ascunse, care vor promova un candidat independent în jurul cărora „să se alinieze mai multe forțe de centru-stânga”.

„SIS deține date și despre alți actori politici afiliați Rusiei, care însă acum luptă pentru finanțarea Moscovei. În acest sens, ei vor utiliza o serie de tactici și instrumente pentru a influența opinia publică. Putem evidenția utilizarea Telegram și Tik Tok pentru propagandă. Și pe Facebook a crescut numărul paginilor anonime, care promovează informații false și destabilizatoare. Deținem date operative despre anumite agenții de presă scrisă și online, precum și despre televiziuni controlate”, a subliniat Musteața.

„ Rusia și exponenții săi vor relua protestele. „Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente””

Pe lângă dezinformarea prin intermediul mass-media și a rețelelor de socializare, Rusia și exponenții săi vor continua să folosească protestele, care, potrivit directorului SIS, vor fi reluate în lunile martie-aprilie. Potrivit acestuia, acțiunile vor fi finanțate din banii trimiși de Rusia, care vor ajunge ilegal prin transportarea lor în numerar sau prin intermediul cardurilor bancare.

„Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente pentru crearea haosului și destabilizări în masă, prin cooptarea persoanelor dispuse să intre în confruntare agresivă cu forțele de ordine”, a declarat șeful SIS.

La final, Musteața a îndemnat cetățenii să se informeze din surse oficiale și a dat asigurări că SIS va continua să informeze opinia publică despre amenințările străine la adresa Republicii Moldova și să combată tentativele de destabilizare.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult