Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” cu cele mai bune spectacole: Baletul „Spărgătorul de nuci”, favoritul spectatorilor
Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional „Mărțișor” este în plină desfășurare. Pe parcursul lunii martie, „Mărțișor” va aduce pe scenele din Chișinău, dar și în alte 43 de localități din țară și în câteva orașe europene, colective artistice, interpreți și actori de valoare din Republica Moldova, România, Italia, Cehia, Grecia, Germania și Franța. La Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, spectatorii s-au bucurat în aceste zile (pe 3 martie) de baletul „Spărgătorul de nuci”, iar pe 7 martie, sunt așteptați la baletul „Frumoasa din pădurea adormită”. Anastasia Homițcaia, conducător artistic al trupei de balet, ne spune mai multe detalii cu privire la desfășurarea acestor spectacole și din ce motive unele din ele au reușit să atragă mai mulți spectatori.
Renumitul balet „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ceaikovski a fost cel mai solicitat în rândul spectatorilor.
„Acest lucru se datorează în primul rând muzicii impresionante a lui Piotr Ceaikovski, care are un specific al ei aparte. Însă, fără modestie, noi avem parte de o montare frumoasă și unică de coregraful Iuri Grigorovici care atrage mai mulți spectatori”, conchide artista Anastasia Homițcaia.
Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” are în repertoriu cele mai bune spectacole, moștenite din afara țării. De exemplu, baletul „Lacul lebedelor” se joacă la fel ca și în teatrul din Sankt-Petersburg.
„Profesorii noștri care au jucat în spectacolul „Frumoasa Adormită”, ne-au relatat că această piesă a fost montată la Sankt-Petersburg și adusă la noi. De aceea și în România spectacolele nu sunt atât de frumoase ca la noi. Și acesta este plusul nostru enorm”, mai adaugă invitata.
Fiind conducător artistic al trupei de balet din cadrul teatrului, Anastasia Homițcaia spune că deși este foarte greu să mențină o echipă în condițiile lipsei de resurse umane, totuși își iubește țara și speră ca prin exemplul său și al celor din jur să motiveze importanța acestui gen de artă în rândul spectatorilor.