Politic

Șor dă mâna cu AUR // Șeful poliției, Viorel Cernăuțeanu: Am oprit oamenii trimiși de Șor la protestele de la București

Polițiștii moldoveni și români au deturnat intenția grupului Șor de a trimite protestatari la București. Peste 200 de persoane ar fi trebuit să primească bani pentru a protesta împotriva reuniunii Partidului Popular European, a declarat joi, 7 martie, șeful poliției de la Chișinău, Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă.

„Privind acțiunile care se pregăteau pentru ziua de ieri la București, erau pregătite peste 200 de persoane să meargă la București, dar organizate aici, la Chișinău. Sumele care urmau a fi achitate pentru fiecare persoană care participă la București, la reuniune, pentru a compromite cumva evenimentul, ajungeau la sute de euro pe zi. Deci, ca să înțelegeți, la un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro.”, a dezvăluit Viorel Cernăuțeanu.

digi24.ro
Sursa: digi24.ro

Partidul AUR a organizat miercuri, 6 martie, proteste la Romexpo, unde are loc în aceste zile congresul Partidului Popular European.

„Regretabil este că această intenție de organizare a protestelor vine din partea unui alt partid de la București. Urmau să se consolideze cu așa-numiții protestatari de la noi. A fost pe rețelele de socializare, știm cu toții: Partidul AUR planifica aceste acțiuni la București.”, a precizat Viorel Cernăuțeanu.

Dezvăluirile lui Viorel Cernăuțeanu se referă la deconspirarea finanțării ilegale a grupului Șor, agențiile de investigație moldovene au identificat aproximativ 5 milioane de lei pentru acțiuni subversive și destabilizări, în mare parte banii au fost introduși în Republica Moldova ilegal din Federația Rusă.

Liderul AUR, George Simion a fost interzis în Republica Moldova în 2018 la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate. Acum o lună, autoritățile de la Chișinău au prelungit cu încă cinci ani restricția. Inspectoratul General pentru Migrație a motivat prin pericole de securitate națională.

Congresul PPE are loc la București pe 6 și 7 martie în contextul alegerilor europene din luna iunie. Liderii partidelor din grupul popularilor europeni au desemnat-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat la Comisia Europeană. Manifestul de la București al Partidului Popular European se referă la susținerea Ucrainei și Republicii Moldova, și la securitatea Europei. La fel, liderii europeni sunt în favoarea aderării complete a României la spațiul Schengen. La congresul de la București, a participat și delegația Republicii Moldova, președinta Maia Sandu a ținut un discurs despre pericolul agresiunii rusești.

digi24.ro
Sursa: digi24.ro

Citește mai mult