Electorala

Proiectul privind pilotarea votului prin corespondență, supus consultărilor publice. Expert: Acest lucru trebuia să fie făcut anul trecut

Parlamentul a organizat prima rundă de consultări publice pe marginea proiectului de lege privind pilotarea votului prin corespondență. Experții susțin că acesta va facilita accesul cetățenilor din diasporă la vot, menționând totuși că există mai multe lacune care trebuie înlăturate. Opoziția parlamentară a reiterat că este împotriva acestei inițiative, deoarece ar încălca normele constituționale și ar genera riscuri de fraudare a alegerilor.

Expertul Valeriu Pașa a declarat că odată cu introducerea acestei inițiative, accesul la vot al cetățenilor din diaporă va fi facilitat. Totuși, dincolo de această inițiativă, în legislația electorală națională sunt mai multe lacune care ar trebui ajustate până la următorul scrutin.

Sunt probleme serioase pe care încă le avem la nivel de legislație, cum ar fi reflectarea. Noi o să avem în premieră un referendum și acolo aș spune eu că tot avem anumite neajunsuri. Parlamentul trebuie să-și asume dincolo de această inițiativă-pilot, o discuție mai serioasă și oi intervenție pe legislație în ajun de alegeri, cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a menționat expertul Watchdog, Valeriu Pașa.

Reprezentanții Asociației Promo-LEX au declarat că susțin votul prin corespondență, doar că acesta ar trebui să fie implementat și în alte state, nu doar pentru SUA și Canada, cum prevede inițiativa majorității PAS, și că se impun măsuri suplimentare pentru a preveni presiunile externe, corupția și fraudarea votului prin corespondență.

„*Statul ar trebui probabil să se pregătească așa încât să fie asigurat accesul tuturor cetățenilor, nu doar al unui grup restrâns, cu acele riscuri care oricum vor fi. După noi, s-a inclus întârziat pe agenda publică acest subiect al votului prin corespondență. În opinia noastră, acest lucru trebuia să fie făcut anul trecut, chiar și atunci când a fost elaborat Codul electoral”, a relatat reprezentantul Promo-LEX, Igor Bucătaru.

Potrivit reprezentanților Comisiei Electorale Centrale, cetățenii care vor dori să voteze prin corespondență vor trebui neapărat să se înregistreze în prealabil și să aștepte o confirmare de la CEC. Potrivit lui Pavel Postica, în cazul unor fraude, nu există riscul ca întregul scrutin să nu fie validat, deoarece CEC are pârghii să intervină. Deocamdată nu se cunoaște care vor fi costurile acestui proiect-pilot.

„*În cazul în care sunt anumite elemente de fraudă, Comisia Electorală Centrală poate dispune declararea nulă în acea secție de votare, fără ca să afecteze întregul scrutin. Ca să facem o estimare, cel mai ieftin preț în SUA este de 4 dolari per destinație, asta înseamnă 4 dolari când expediem plicul la alegător, 4 dolari turul 1 și alți 4 pentru turul 2, ar fi în total 12 dolari”, a spus vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

Opoziția a criticat proiectul, despre care a spus, între altele, că comportă riscul de fraudare a alegerilor.

Este un proiect total negândit, nechibzuit, lipsit de logică și care ridică foarte multe semne de întrebare, inclusiv de fraudare a scrutinului prezidențial care urmează”, a declarat deputatul BCS, Grigore Novac.

Autorii menționează că nu este varianta finală a documentului și că vor urma modificări, în urma audierilor publice.

Nu exclud că în urma consultărilor, dezbaterilor ar putea fi modificări inclusiv la numărul de state sau să vedem cum putem exact să implementăm, pentru că nu toate au această experiență”, a conchis președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Amintim că, săptămâna trecută, un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au înregistrat în Parlament inițiativa privind votul prin corespondență. Pentru început, acesta va fi testat în Canada și SUA, țări în care votul prin corespondență este implementat, iar moldovenii care se află acolo cunosc detalii despre această procedură.

Citește mai mult