Politic

Decizia Curții Constituționale: Limba Română are statut constituțional în legislația Republicii Moldova

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă contestația deputaților BCS: Vladimir Vorornin, Zinaida Greceanîi și Vlad Bătrîncea. Aceștia au atacat legea prin care sintagma „limba moldovenească” a fost eliminată din legislația Republicii Moldova. „Limba de stat a Republicii Moldova este limba română”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, făcând trimitere la Hotărârea Curții din 2013, decizie executorie pentru toate autoritățile.

Domnica Manole a menționat că Hotărârile interpretative ale curții Constituționale sunt texte cu valoare constituțională și parte integrantă a Constituției, iar legea votată de Parlament în luna martie a prevăzut modificări de ordin tehnic.

„Inițiativa de modificare a articolului 13 din Constituție nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Legii Supreme. Este o inițiativă tehnică, care rezultă din obligativitatea executării Hotărârii Curții din 2013. Această Hotărâre este executorie pentru toate autoritățile publice și pentru toate persoanele juridice și fizice. Hotărârea Nr.36 nu încetează să își producă efectele juridice, ea se aplică direct fără nici o altă condiție de formă”, a declarat Domnica Manole.

Prin urmare, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților BCS.

„Având în vedere faptul că deciziile CC nu pot fi contestate, sunt definitive și indiferent de natura lor își produc efectele pe care Constituția le conferă, Curtea Constituțională a considerat vădit inadmisibilă sesizarea în partea de modificare a limbii de stat ca limbă română în actele normative adoptate de Parlament”, a menționat Domnica Manole.

Totodată, Curtea a admis parțial sesizarea deputaților BCS și a declarat neconstituțional articolul II din Legea 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale din 16 martie 2023:

„Se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” de la articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova și a textului „în baza grafiei latine” de la articolul 6 alineatele (2) și (3) din Legea nr.173/2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului (Transnistria)”

Președinta Curții Constituționale a explicat că în acest caz Parlamentul și-a depășit competența prevăzută de art. 72 din Constituție.

Doi judecători constituționali, Serghei Țurcanu și Vladimir Țurcanu, au avut opinii separate.

Pe 16 martie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a votat Legea Nr.52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale. Aceasta prevede introducerea sintagmei „limba română” în toată legislația Republicii Moldova și eliminarea sintagmelor: „limbă moldovenească”, „limbă de stat”, „limbă oficială” sau „limbă maternă” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au opus acestei modificări, anunțând că vor contesta legea la Curtea Constituțională.

În 2013, Curtea Constituțională a subliniat că Declarația de Independență, care prevede că limba română este limba oficială a Republicii Moldova, are valoare juridica superioară.

Citește mai mult