Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Valeriu Pașa: Dacă ne lăsăm manipulați de trepădușii Rusiei, vom avea consecințe grave în regiune

Dacă forțele proruse reușesc să compromită referendumul privind integrarea europeană, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană se amână pentru mult timp, fapt ce ar însemna că nu ne aliniem la politicile europene, afectând relațiile externe cu statele europene, inclusiv cu Ucraina. Opinia îi aparține lui Valeriu Pașa, președintele organizației WatchDog.

Expertul a avertizat, în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT”, că manipulările Rusiei aduc consecințe grave țării noastre, ucrainenii vor percepe că facem jocul adversarului de război, fapt ce ar complica extrem situația regională și ar aduce atât riscuri de securitate, cât și economice.

Radu Osipov: Bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul promite pensii și salarii rusești. Doar că acest lucru este imposibil și pe motiv că transferurile din Federația Rusă sunt suspendate. Aceasta susține că a ajuns la o înțelegere cu rușii să deschidă conturi în sistemul de plăți „MIR” pe numele pensionarilor, medicilor, profesorilor, polițiștilor care locuiesc în autonomie. Colega mea, Leanca Lașco-Rață, cunoaște mai multe detalii despre acest subiect.

Leanca Lașco-Rață: Evghenia Guțul s-a întors din Rusia fără să dea explicații: susține sau nu politica agresivă a lui Putin împotriva Ucrainei și Republicii Moldova sau ce crede despre mandatul internațional de arest pe numele președintelui rus. Bașcana urmează modelul transnistrean. Pensionarii din regiunea secesionistă primesc în plus zece dolari - suplimentele rusești la pensie au intrat în limbajul popular drept „putinki”, adică alocație de la Putin. Dar Guțul promite ceea ce nu poate să facă. Ea susține că s-a înțeles cu rușii să le deschidă conturi pensionarilor și funcționarilor publici din Autonomia Găgăuză în sistemul de plăți „MIR”, iar statul rus ar trebui să le transfere pe aceste conturi alocațiile de la liderul din Kremlin. Sistemul „MIR” este suspendat în Republica Moldova, pentru că ne-am aliniat la sancțiunile financiar-bancare, după ce Rusia a invadat Ucraina pe scară largă. Trebuie de menționat că Moscova duce un război informațional și împotriva Chișinăului. De exemplu, propaganda rusă susține că populația din regiunea transnistreană suferă din cauza taxelor vamale sau că retragerea TVA din gestiunea „comitetului Guțul” ar genera o criză umanitară. Legea a fost anulată de altfel de Curtea Constituțională, totuși deputații nu renunță la această idee și caută altă formulă. Mai ales că Guțul îi este loială lui Șor, condamnat penal în Republica Moldova, dar care se ambiționează să facă politica Rusiei de la distanță, aflându-se pe malul Mediteranei.

Radu Osipov: Discutăm în continuare cu Valeriu Pașa, președintele Comunității „WatchDog”. Așadar, cât de periculoasă este această promisiune? Să ne aducem aminte și de gazul la preț de 10 lei. S-a creat o așteptare socială, unii au făcut și anumite declarații, chiar acuzări că s-a încercat manipularea pieței. Dar cert este că a fost creată această așteptare-emoție. Până la urmă s-a dat vina pe Guvern, că Guvernul nu ar permite. Gaz cu 10 lei nu este nici astăzi. Acum, iată, aceste „putinki”, care sunt în regiunea transnistreană, ar trebui transferate în Găgăuzia. Nu e la limita separatismului, e separatism deschis.

Valeriu Pașa: Cred că aici niște juriști, specialiști în drept internațional, trebuie să se pronunțe. Ceea ce știm este că au mai promis. Au promis gaz de 10 lei și nu i-a încurcat nimeni. Ministerul Energiei de multe ori a zis: Aveți, oricine poate să importe, arătați originea legală, poftim. Lucrul care nu este posibil. Transportarea acestui gaz prin Turcia costă mai scump decât 10 lei per metru cub. Au promis investiții, Șor a promis investiții, de, dacă nu greșesc, 25 sau 250 de milioane de euro până la finele anului 2023, numai în Găgăuzia. Bine, că 25, că 250… nu au fost nici 2. Le-a promis „Găgăuz Land” în primul an de domnie a lui Guțul. Deci, sunt niște fumigene și așa vor rămâne.

Ce este important e să nu ne lăsăm prea mult tentați de aceste fumigene care vin din Transnistria și din Autonomia Găgăuză. Eu, de exemplu, mă bucur, iată, oameni buni, să știe toți cetățenii Republicii Moldova cu cine se asociază Putin în Moldova! Iată, cu Guțul care nu este capabilă să spună două fraze cu gura ei și fuge de răspunsuri la întrebările jurnaliștilor, cu un Șor care este un penal condamnat, fugar care se teme să vină în Republica Moldova să înfrunte justiția moldovenească, așa cum e ea.

Cu ei, iată pe cine vor ei să aducă să vă conducă, vrea Guțul să vă conducă toată țara, un personaj de așa tipar.

Iar după fumigenele astea noi le discutăm mult. În principiu, ei își ating obiectivele. Faptul că stăm noi acum, în prime time, la televiziunea publică și discutăm niște fleacuri, dar astea-s fleacuri, înseamnă că Rusia își atinge o parte din obiectiv.

Pentru că, în spate, acele partide pe care cu adevărat mizează Rusia că le va aduce în Parlament, că va câștiga prin intermediul lor alegerile, mă refer la socialiști, comuniști, Ceban, Chicu… Ei se pregătesc foarte intens cum să prăvale referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Și noi trebuie să înțelegem foarte clar, dincolo de sondaje, să știm că oamenii susțin, dar dacă cumva lor le reușește această operațiune, aderarea Moldovei la UE se amână pe foarte mult timp. Mai mult ca atât, asta va afecta și relațiile curente cu Uniunea Europeană. Acel comerț preferențial, Uniunea Europeană a deschis pentru noi piața pe multe poziții practic ca pentru un stat membru. Dacă Republica Moldova se întoarce înapoi pe calea pro-rusă, ceea ce, mincinos, Dodon spune că ar însemna neutralitate, „și cu Estul, și cu Vestul”.

Nu! Asta va însemnă că noi nu ne mai aliniem la politica externă a Uniunii Europene. Asta înseamnă că Uniunea Europeană nu are pentru ce să ne mai susțină. Dar, mai grav, asta înseamnă răcirea bruscă a relației noastre cu Ucraina. Pentru că Ucraina o să ne perceapă ca pe o țară de potențială amenințare, care face jocul Rusiei. Iar asta înseamnă că sute de poziții de importuri ale noastre din Ucraina, produse alimentare foarte ieftine și nu doar, pot să dispară. Și să avem așa o inflație pe produse social vulnerabile! Oamenii asta trebuie să înțeleagă. Deci, ăștia care vă promit gaz de 10 lei și nu vi-l aduc, asta este minciună. În realitate, vor să ne facă pe toți mult mai săraci. Situația regională și economică este foarte complicată. Și dacă ne lăsăm manipulați de trepădușii Rusiei, o s-o pățim rău de tot.

Radu Osipov: Aceste manipulări ar trebui cumva prevenite în contextul războiului informațional? Vă întreb când va fi funcțional Centrul StratCom?

Valeriu Pașa: Centrul StratCom abia recent a început angajările, chiar dacă nu au avut o echipă plină și încă va dura până o vor avea, dar vreau să spun că s-a făcut o muncă nevăzută de planificare, de analiză, dar foarte serioasă. S-au mișcat extrem de repede. Deci, în comparație cu instituții similare din alte țări care le-a luat ani după ce au fost deplin funcționale și cu bugete mult mai mari. Noi ne-am mișcat repede, noi îi urmărim, îi ajutăm unde putem. Eu mă aștept că acest centru va fi cu adevărat funcțional undeva peste un an și jumătate, nu mai devreme, pentru că va dura. Iar rolul acestui centru nu este nicidecum unul punitiv, să interzică ceva, să blocheze, dar să asiste instituțiile statului, să asiste presa toată care vrea acces la analiză, la expertiză, la recomandări. Ei nu pot să dicteze.

Centrul ăsta are conceptul de a crea parteneriate cu societatea civilă, cu mass-media, toată mass-media care dorește, cu parteneri externi, cu alte instituții ale statului. Deci, dacă vreți, e un fel de hub, unde ne întâlnim și planificăm împreună. Și acolo este concentrată, deja este concentrată multă-multă expertiză, înțelegerea acestor lucruri. Pentru că este foarte greu. Eu urmăresc acest domeniu de mulți-mulți ani. Și, iată, apare ceva, a declarat cineva, nu știu, Zaharova sau declară ceva Guțul. Și e greu să-ți dai seama dacă e ceva episodic, nelegal, sau e parte dintr-o strategie solidă de influențare.

Radu Osipov: Probabil, dacă se repetă, e o strategie...

Valeriu Pașa: Absolut. Nu-i atât de greu. Dar, iată, urmărind asta non-stop, aplicând metode de analiză, de cercetare avansate, îți dai seama foarte repede. Mai mult, nu doar îți dai seama, dar efectiv poți să previi. Poți să ajungi în situația în care înțelegi: Guțul a ajuns la Moscova, o să se întoarcă și va face unu, doi, trei. Și asta se îndeplinește cu o probabilitate de 90%, și asta înseamnă reziliență.

Radu Osipov: Vom așteptă să vedem cum va funcționa Centrul StratCom. Vă mulțumesc mult pentru conversație.

Citește mai mult