Bună Dimineața // Prevenirea formării cariei dentare. Recomandările specialiștilor
Cariile dentare sunt o problemă majoră de sănătate publică și este cea mai răspândită boală cronică. Conform datelor OMS, caria dentară este prezentă circa 60% – 90% la copiii și adolescenții din întreaga lume. Mai multe studii au semnalat nivelul ridicat al prevalenței cariei dentare în țările în curs de dezvoltare comparativ cu cele dezvoltate, fiind menționată lipsa implementării măsurilor preventive, comportamentului sanogen în mediul familial și atenția insuficientă a pacienților în vederea tratamentelor dentare preventive și restaurative. Ce trebuie să cunoaștem despre caria dentară și cum o putem preveni, ne spune Parascovia Stupeliman, medic stomatolog, în cadrul emisiunii Bună Dimineața.
„Caria dentară este un proces patologic infecțios, care apare după ce erupe dintele în cavitatea bucală și se manifestă prin mineralizarea și ramolirea țesutului dentar dur”, explică specialista.
Potrivit studiilor din domeniu, indiferent de vârstă, toată lumea este predispusă afecțiunii cariilor dentare, în special prevalența și severitatea acestora se întâlnește cel mai des în rândul copiilor.
Medicul stomatolog afirmă că acest lucru are loc din cauza smalțului neformat. Astfel, dinții temporari, cunoscuți și sub denumirea de „dinți de lapte", pot fi mai vulnerabili la carii decât dinții permanenți, deoarece smalțul lor este mai subțire și mai puțin rezistent.
Dacă ne referim la ce alimente trebuie să consumăm și pe care să le evităm în vederea prevenirii cariei dentare, Parascovia Stupeliman motivează că consumul excesiv de zahăr este cel care declanșează în mare parte apariția acestei afecțiuni. De asemenea, și igiena orală inadecvată duce la acumularea plăcii dentare și formarea cariilor.
„Toate alimentele pe care le consumăm se depun pe suprafața dinților și după două ore ele se transformă într-o placă bacteriană. Cel mai bine este să periem dinții după fiecare alimentație”, specifică specialista.
Însă și factorul genetic poate fi o cauză a apariției cariei.
„Odată ce ne formăm intrauterin, în special dacă în perioada formării mugurelui dentar, mama fătului a avut de suferit în urma unei afecțiuni dentare. La fel, în perioada postnatală anumiți factori pot influența, chiar și stările febrile ale copilului pot să ducă la formarea smalțului dentar imperfect.”
Procesul carios constă în interacțiunea dintre biofilmul plăcii și țesuturile dentare dure. Biofilmul este format dintr-o comunitate de microorganisme active, metabolic capabile să fermenteze carbohidrați, în urma acestui proces pH-ul mediului bucal scade în doar 1-3 minute, cauzând demineralizarea țesuturilor dentare dure.