Ziua Mondială a Reciclării: Un deșeu gestionat incorect nu se transformă în resursă, ci în deșeuri toxice
An de an, pe 18 martie, se marchează Ziua Mondială a Reciclării, prilej de creștere a gradului de conștientizare a importanței adoptării unui comportament responsabil față de mediu. Conform Fundației Globale de Reciclare, ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat vreodată, iar acum ne confruntăm cu o urgență climatică de proporții fără precedent. În cadrul emisiunii de la „Bună Dimineața”, Ruslan Nercaș, expert de mediu, ne spune cum putem recicla sticlele, plasticul, electrocasnicele, cartonul și hârtia.
„În ultima perioadă, în țara noastră avem mai multe soluții pentru deșeuri, în special ne referim la deșeurile menajere. De exemplu, la mai multe rețele de magazine au apărut vendomatele care colectează ambalajele. Nouă nu ne rămâne decât să le sortăm acasă și să le încasăm în apărat, ulterior mai câștigăm și niște bani. Trebuie să înțelegem că un deșeu gestionat incorect nu se transformă în resursă, ci dimpotrivă ajunge la poligonul de deșeuri, transformându-se în deșeuri toxice care generează efectul de seră.”, explică expertul de mediu.
Potrivit specialiștilor, existența unui cadru legislativ cu referire la procesul de educare a populației în vederea conștientizării procesului de reciclare ar fi mai eficient și ar înregistra un rezultat mai vizibil.
„Cadrul legislativ cred că ar grăbi mult acest proces. Noi suntem o țară mică și ne este foarte ușor să implementăm orice inovație. Trebuie doar un pic de insistență, iar oamenii să vadă soluțiile.”, mai adaugă Ruslan Nercaș, expert de mediu.
Referitor la deșeurile menajere pentru locuitorii la case pe pământ, specialistul de la Agenția de Mediu recomandă cetățenilor să-și construiască un compostor de grădină, unde să transforme aceste deșeuri în compost (un amestec de ingrediente folosite pentru fertilizarea și îmbunătățirea solului).
Însă deșeurile din plastic reprezintă una dintre cele mai presante probleme pentru mediu și pentru sănătatea noastră.
„În Republica Moldova infrastructura de reciclare a plasticului este foarte îngustă. Adică se pot recicla doar pet-ul, polietilena și polipropilena. Soluția ar fi ca aceste deșeuri să ajungă la operatorii economici ca cel puțin să le poată păstra, ulterior să fie exportate în afara țării la companii care să le poată distruge.”
Cea mai bună soluție de a diminua volumul de deșeuri din plastic este să ignorăm în proporții cât mai mari tot ce ține de plastic.
Biroul de Reciclare Internațională (BIR) a lansat pentru prima dată în anul 2018 „Ziua Globală a Reciclării” pentru a recunoaște astfel la nivel internațional procesul reciclării, pentru a asigura conservarea resurselor naturale și dezvoltarea durabilă a planetei noastre.