Regional

De Ziua Națională a Culturii, municipiile Bălți și Iași s-au înfrățit

De Ziua Națională a Culturii, după mai bine de 80 de ani de lipsă a unui dialog dintre municipiul Bălți și Iași, autoritățile locale de pe ambele maluri ale Prutului s-au reîntâlnit la masa de dialog pentru a semna acordul de înfrățire, document istoric, menit să contribuie la dezvoltarea regiunii de nord a Republicii Moldova. Și primăria orașului Sîngerei și a satului Corlăteni din raionul Rîșcani, au semnat un acord de înfrățire cu comuna Dumbrăveni, județul Suceava, România. Printre priorități sunt atragerea investițiilor europene, rezolvarea problemelor sociale și promovarea valorilor comune.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Stabilirea unei cooperări fructuoase dintre municipiile Iași și Bălți va contribui la fortificarea aderării europene a Republicii Moldova. Municipiul Bălți are toate prerogativele să se aproprie de municipiul Iași. Servicii publice de mai bună calitate, școli mai bine dotate, spitale, servicii publice în domeniul apă, canalizare, salubritate și alte lucruri de care are nevoie municipiul Bălți și pe care noi, la rândul nostru, intrând în comunitatea europeană, le-am adus la noi”, a menționat consul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

„Nu trebuie să devină doar niște documente semnate într-o bibliotecă, ci trebuie să transforme niște lucruri concrete. Proiectele pe care cetățenii municipiului Bălți, ca și cetățenii din întreaga Republică Moldova le așteaptă, vor fi mult mai vizibile și cu o intensitate mult mai mare”, a subliniat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, a declarat că problema calității apei va rămâne o prioritate pentru autorități.

„Știți foarte bine că una dintre problemele majore ale orașului este apa. Noi sperăm că vom găsi o alternativă municipiului Soroca și ne vom conecta la apeductul din Iași. Primele proiecte pe care le vom implementa vor fi în domeniul educației, culturii și atragerii investițiilor în orașul nostru. Suntem interesați în realizarea tuturor proiectelor. La noi nimic nu rămâne pe foaie, noi mereu muncim”, a afirmat Nicolai Grigorișin.

Spre finalul evenimentului, primarii au făcut schimb de cadouri din partea municipalităților.

Și orașul Sîngerei și satul Corlăteni s-au înfrățit cu o comună din România. Grație acordului de înfrățire, părțile vor putea atrage investiții și implementa proiecte împreună.

„Să știți că avem o bucurie mare, pe lângă faptul că suntem frați după sânge, noi astăzi am semnat un acord de înfrățire care prevede o colaborare pe viitor, în primul rând, pentru a avea o viață calitativă aici, în orașul Sîngerei. Toți vorbim de fonduri europene și iată, aceasta tot este o cale atunci când ne înfrățim cu un oraș sau o comună din România”, subliniază primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov.

„Înfrățirea presupune aducerea de fonduri în localitatea dumneavoastră, aici, în Sîngerei, din fondurile europene, din fondurile proprii și nu numai. Înfrățirea înseamnă înfrățire prin cultură, prin tot felul de evenimente pe care le putem face”, a spus la rândul său primarul comunei Dumbrăveni din județul Suceava, Ioan Pavel.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dans, organizat de Secția Raională Cultură din Sîngerei.

Citește mai mult