Politic

Expert politic, despre decizia diplomației moldovene de a expulza un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău: o decizie diplomatică și necesară

Decizia diplomației moldovene de a expulza un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău, în semn de protest față de desfășurarea în regiunea transnistreană a alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, este una diplomatică și necesară. De această părere este expertul politic Ion Tăbîrță, care a spus, într-un comentariu pentru Moldova 1, că, astfel, Chișinăul și-a reafirmat dezacordul față de gestul Federației Ruse, deși putea întreprinde și alte măsuri, înainte ca alegerile să aibă loc.

„Când Federația Rusă a anunțat că nu va ține cont de decizia Chișinăului și că a decis să deschidă cele șase secții de votare în regiunea transnistreană, pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale, atunci putea fi, probabil, luată o măsură echivalentă și pe potrivă dacă noi nu permiteam desfășurarea în acea secție de votare deschisă pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, cea de la Ambasada Rusiei”, a comentat, pentru Moldova 1, Ion Tăbîrță, expert politic.

Potrivit expertului, Moscova va răspunde simetric, expulzând, la rândul său, un diplomat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova.

Ministerul de Externe de la Chișinău i-a înmânat, marți dimineață, o notă de protest ambasadorului Federației Ruse, Oleg Vasnețov, în legătură cu organizarea, fără acordul Chișinăului, a alegerilor prezidențiale rusești pe teritoriul regiunii transnistrene.

Ministerul rus de Externe a spus într-o reacție scurtă, citată de TASS, că va da „răspunsul corespunzător” expulzării diplomatului rus de la Chișinău. Iar ambasadorul rus Oleg Vasnețov a spus că decizia Chișinăului este un pas „neprietenos”.

Amintim că, în iulie 2023, autoritățile moldovene au decis să instituie un regim de paritate diplomatică cu Federația Rusă. Atunci, 45 de angajați și diplomați ai Ambasadei Federatiei Ruse au fost nevoiți să părăsească Republica Moldova. Ministerul moldovean de Externe explica atunci că decizia vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și a tentativelor de destabilizare a situației interne din țara noastră.

Citește mai mult