Economic

Agricultorii solicită majorarea subvențiilor de stat și împrumuturi bancare mai ieftine

Agricultorii solicită majorarea subvențiilor de stat și împrumuturi bancare mai ieftine. Ministrul Vladimir Bolea a discutat la Guvern cu șefii asociațiilor de agricultori și fermieri. Ministerul se concentrează pe dezvoltarea irigațiilor, zootehniei și horticulturii., spun autoritățile.

Ministerul Agriculturii a început consultările privind strategia de dezvoltare pentru următorii doi ani. În 2023, fondul de subvenții în agricultură ar putea fi majorat, așa cum s-a întâmplat anul trecut: Subvențiile au fost majorate până la 1,75 miliarde. Deocamdată, agricultorii solicită garanții.

„Anul 2023 îl începem cu 1 mlrd. 500 de mln. Minus 250 de mln. Asta e cifra nominală. Poate este cazul ca acest lucru să fie fixat în planul de acțiuni și să fie acest indicator majorarea fondului de subvenționare dacă este posibil de indicat până la nivel minimal, e bine”, spune directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

O sursă de finanțare ar fi Banca Mondială, Guvernul intenționează să absoarbă o finanțare de 55 de milioane de dolari pentru agricultură. Pe de altă parte, antreprenorii au nevoie de credite accesibile.

„Avem inflație, avem schimbări climatice, avem niște prețuri exorbitante la mijloacele de producție, avem forță de muncă lipsă, războiul din Ucraina. Noi ne-am uitat și vedem că acolo nu se regăsesc anumite măsuri care ar accesa sau ar crea un acces la finanțe ieftine”, afirmă directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală.

„Începând cu luna august, cu 8,5 puncte procentuale au fost reduse dobânzile la creditele în agricultură. Dar chiar și așa, eu cred că este prea puțin comparativ cu nivelul scăzut de venituri pe care îl au agricultorii. Așa că noi susținem în continuare acest deziderat. Trebuie să ne așezăm separat cu Ministerul de Finanțe, cu Banca Națională și de elaborat abordările în ceea ce ține de dobânzile și creditele pentru agricultură”, a declarat Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Ministerul își propune ca cel puțin 7500 de hectare de plantații de legume, viță-de-vie și livezi să fie irigate. Mai mult, 25 de milioane de dolari vor fi direcționate în zootehnie din finanțări externe. Scopul este ca, în doi ani, țara noastră să aibă cel puțin 20 de mii de capete de bovine. Ministerul Agriculturii a anunțat că negocierea cotelor de export în Turcia începe în această săptămână, iar liberalizarea exporturilor agricole în Uniunea Europeană va fi prelungită în 2023.

Citește mai mult