Regional

Ziua Donatorului de sânge, marcată la Comrat

Ziua Donatorului de sânge a fost marcată în Autonomia Găgăuză prin desfășurarea unei campanii de donare. Zeci de donatori au contribuit la completarea băncii de sânge din sudul Republicii Moldova. Echipa mobilă a Centrului de Transfuzie Cahul s-a deplasat la Universitatea de Stat din Comrat, de unde au colectat sânge și plasmă sangvină.

Maria Colța, angajată a Universității de Stat din Comrat, a aflat dintr-un anunț că va avea loc o campanie de colectare a sângelui. A decis să participe pentru a ajuta oamenii care au nevoie de componente sangvine.

„Donez sânge pentru prima dată. Vreau să ajut oamenii care au nevoie. Sunt angajată a universității și știu că azi se donează sânge”, a declarat Maria Colța.

La eveniment au venit și donatorii care mereu participă la astfel de acțiuni. Majoritatea dintre ei sunt studenți.

*„Vreau să fac lucruri bune. Am să mai donez sânge, pentru că aceasta va ajuta neapărat oamenii și asta mă bucură”, a spus Mihail Jelez, student.

„Nu donez pentru prima dată sânge, cred că a șaptea oară sau mai mult. Cu mine au venit și prietenii, care pentru prima dată donează, care au mai fost. Este un lucru care trebuie aplaudat”, a declarat Alexandr Moroian, student.

Administrația Universității de Stat din Comrat colaborează de cinci ani cu Centrul de Transfuzie din Cahul, căruia îi oferă în timpul campaniilor de colectare spațiul necesar.

„Este foarte important pentru bolnavi, pentru pacienți, fiindcă dacă nu avem rezerve de sânge, în ultimul moment poate să sufere pacienții care au nevoie”, a spus medicul Vasile Gîrneț.

Evenimentul de colectare a sângelui în Universitatea de Stat din Comrat este organizat pentru a cincea oară.

Citește mai mult