Social

22 martie - Ziua Mondială a Apei // „Domeniul apei și a sanitației, una dintre cele mai importante priorități”

În fiecare an, la data de 22 martie este marcată Ziua Mondială a Apei. Acest eveniment este organizat sub egida Națiunilor Unite, coordonată de UN-Water și condus de unul sau mai mulți membri și parteneri ONU. Potrivit datele statistice publicate de ONU cu ocazia acestei zilei, se arată că 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără a avea apă potabilă acasă, iar dintre aceștia 115 milioane de oameni beau apă de suprafață. În acest context, vom afla ce face Guvernul Republicii Moldova pentru a asigura locuitorii țării cu apă potabilă și servicii adecvate de canalizare, de la Ana Mardare, secretară de stat pentru dezvoltare regională, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Dorin Andros, managerul proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, implementat de MIDR.

În Republica Moldova, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022 au avut acces la sistemele publice de alimentare populația din 907 localități, ce constituie 62% din localitățile țării. Totodată, acces la sisteme publice de alimentare cu apă au 98 % din populația din mediul urban și 60% din populația din mediul rural.

În ultimii ani, noi am anunțat domeniul apei și sanitației drept una dintre cele mai importante priorități. Acest lucru a fost pus în prim plan la nivel de politici, finanțare și asistență externă. Astfel, în toate prioritățile care se regăsesc pe agenda guvernului o să vedeți peste tot capitolul apă și sanitație.”, precizează secretară de stat pentru dezvoltare regională.

Un exemplu în acest sens este implementarea proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” ce urmărește în prim plan sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație în zonele rurale și orașele selectate.

Prin acest proiect urmează să construim infrastructura de importanță națională, aici ne referim la stația de epurare din Soroca și Comrat. Un alt aspect care este foarte important este să consolidăm capacitățile atât instituțiilor din domeniu, precum și a operatorilor. Pentru că nu este important doar construcția infrastructurii ci și gestionarea serviciilor, calitatea acestora și potabilitatea apei.”, spune Dorin Andros, managerul proiectului.

În fiecare an, avem ținte de acoperire cu un grad mai mare. Încercăm să prioritizăm proiectele în care avem magistrale, pentru a conecta treptat populația și operatorii la sursă de apă de suprafață. Dacă observăm abordarea la celelalte țări, este de a lăsa apele subterane pentru generațiile viitoare iar în prezent să încercăm să valorificăm resursele apelor de suprafață care le avem disponibile. Noi avem această posibilitate, doar ne lipsește infrastructura existentă.”, mai adaugă reprezentanta Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Odată cu crearea conductelor de alimentare cu apă este necesar și proiectarea sistemelor de canalizare.

Urmează să elaborăm o secțiune specializată de alimentare cu apă și sanitație, a planului de amenajare a teritoriului național. Această secțiune va avea un capitol destinat canalizării unde o să fie calculate aglomerațiile, aceasta înseamnă un număr mai mare de oameni pe o suprafață mai mică unde putem construi sisteme centralizate.”, explică Dorin Andros.

Pentru a accelera eforturile de a face față provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat anii 2018-2028 deceniul internațional de acțiune - „Apă pentru Dezvoltare Durabilă".

În fiecare an, tema Zilei Mondiale a Apei este aleasă pentru a sublinia un anumit aspect al problemei apei și pentru a încuraja acțiuni specifice pentru a aborda aceste probleme. Astfel, „Apă pentru pace" este sloganul din acest an, ce sugerează că apa poate construi și menține pacea, dar poate provoca și conflicte.

Ziua Mondială a Apei a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 1992 și este marcată în întreaga lume prin diverse activități și evenimente organizate de diferite organizații, guverne și comunități.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult