Social

Program de Stagiere Profesională în SUA: „Am avut posibilitatea să văd similitudinile și diferențele dintre procesele de guvernanță și cele legislative din ambele țări”

Tinerii profesioniști din Republica Moldova, alături de cei din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Serbia și Ucraina, au oportunitatea de a dobândi experiență practică profesională la guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Programului de Stagiere Profesională în SUA (PFP). Timp de cinci-șase săptămâni, participanții vor fi încadrați în organizații non-profit, companii din sectorul privat și birouri guvernamentale din Statele Unite pentru o experiență de dezvoltare profesională personalizată. În platoul emisiunii de la „Bună Dimineața”, Doina Stati, coordonatoarea programului Professional Fellows Moldova, ne spune cum pot fi parte a proiectului tinerii din țara noastră, iar Nina Catirev, absolventă a programului, ne împărtășește experiența trăită în SUA.

Programul PFP este un proiect de schimb global, bidirecțional, care a fost conceput pentru a promova înțelegerea reciprocă și desigur, a stabili parteneriate durabile între participanții din țările din Europa, Asia și SUA”, precizează coordonatoarea programului Professional Fellows Moldova, Doina Stati.

Republica Moldova a inițiat acest program încă din anul 2012.

De atunci, noi avem 55 de absolvenți. În fiecare an, sunt selectați între doi și patru finaliști care au posibilitatea de a lucra în funcție de domeniul în care aplicantul funcționează în Republica Moldova”, adaugă Doina Stati.

Nina Catirev este una dintre absolventele programului ce a activat în cadrul Platformei Femeilor Legislatoare din statul Massachusetts, instituție omoloagă cu Platforma Femeilor Deputate din Republica Moldova.

Am avut o ocazie extraordinară să pot fi un fellow al acestui program. Am avut posibilitatea să văd similitudinile și diferențele dintre procesele de guvernanță și cele legislative din aceste două instituții din ambele țări. A fost o serie de activități ce a presupus o analiză a celor întâmplate și o serie de recomandări”, spune Nina Catirev.

Potrivit coordonatoarei programului, persoanele oportune acestui proiect sunt cele care activează în domeniul serviciului public.

Deoarece programul din Republica Moldova este administrat sub tema guvernanță și societate. Deci trebuie să fie legat de tot ceea ce înseamnă sporirea angajamentului societății civile în procesul de luare a deciziilor, în procesul politic și altele”, precizează invitata.

Persoana care dorește să aplice la acest program trebuie să fie cetățean și rezident al Republicii Moldova, să fie angajat în prezent, cu cel puțin doi ani de experiență profesională relevantă la momentul depunerii cererii, să aibă vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, să dețină nivelul intermediar de limba engleză atât scrisă, cât și vorbită și să posede abilități de leadership și colaborare.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult