Politic

Natalia Gavrilița: În 2022, am readus Republica Moldova pe harta diplomației internaționale

În 2022, am readus Republica Moldova pe harta diplomației internaționale, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, marți, în cadrul evenimentului dedicat Zilei profesionale a diplomatului. În cadrul acestuia, au fost discutate realizările Guvernului în domeniul politicii externe.

gov.md
Sursa: gov.md

În luarea sa de cuvânt, șefa Executivului a menționat că „anul 2022 va intra în istoria Republicii Moldova ca an în care a fost înregistrat cel mai însemnat succes diplomatic din cele peste trei decenii de independență - obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Aceste acțiuni au repus Republica Moldova pe harta diplomației internaționale”, a declarat prim-ministra.

„Vreau să menționez eforturile diplomatice ale echipei de integrare europeană, în frunte cu președinta Maia Sandu, care a convins toate statele membre ale Uniunii Europene să fie de acord cu această decizie. Mai mult, acest succes a fost dublat anul trecut și de decizia Comunității Politice Europene de a desfășura a doua sa reuniune, pe 1 iunie 2023, în Republica Moldova”, a spus șefa Cabinetului de miniștri.

Natalia Gavrilița a apreciat și eforturile misiunilor diplomatice, în special ale celor din Ucraina, care și-au continuat activitatea neîntrerupt, în pofida amenințărilor generate de războiul din țara vecină, și au contribuit la menținerea păcii și stabilității în țară.

„Sunt mândră că Republica Moldova a fost una din puținele țări care a menținut continuitatea activității diplomatice pe teritoriul Ucrainei după declanșarea războiului Federației Ruse împotriva vecinilor noștri. Consulatul nostru de la Odesa a lucrat fără întrerupere în tot acest răstimp, iar diplomații din Kiev au rămas în capitala ucraineană chiar dacă alte ambasade își închiseseră deja porțile”, a subliniat prim-ministra.

„Anul trecut, când războiul a revenit în Europa, noi am construit parteneriate puternice pe plan extern care ne-au permis să urmăm aceste obiective. (...) Anul acesta vom păstra aceeași dinamică pentru edificarea unei Moldove mai democratice, mai prospere și mai europene”, a declarat în cadrul evenimentului viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

În mesajul prilejuit de Ziua profesionale a diplomatului, ministrul de Externe a evidențiat relațiile strânse între Chișinău și București.

„Relația noastră cu România rămâne centrală și fundamentală pentru viitorul nostru. Știți bine că am investit foarte mult efort pentru a dezvolta această relație și pentru a ne asigura că România și pe viitor va constitui ancora noastră în Europa. Știți bine că am dezvoltat parteneriatele noastre inclusiv prin lansarea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, inițiată și co-prezidată de Germania, Franța și România și la care participă peste 40 de țări și organizații”, a subliniat șeful diplomației de la Chișinău.

Nicu Popescu a adăugat că în 2023 autoritățile Republicii Moldova vor continua diplomația solidarității pentru refugiații din Ucraina, vor continua „diplomația economică activă pentru a deschide noi piețe, pentru a mări exporturile, pentru a mări comerțul care va constitui o bază mai stabilă și mai largă pentru economia noastră”.

Citește mai mult