Politic

Maia Sandu la Davos: Republica Moldova poate supraviețui ca democrație doar în UE

Republica Moldova poate supraviețui ca democrație doar în Uniunea Europeană, a declarat Maia Sandu la Forumul Economic Mondial de la Davos. Președinta Sandu a vorbit despre pericolul rusesc și necesitatea de securizare a regiunii noastre. Davos oferă posibilitatea să atragem investiții, iar dialogul cu liderii țărilor UE este important în aceste momente, a precizat la rândul său ministrul de Externe, Nicu Popescu.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

În contextul în care Rusia rămâne o dictatură, întreaga regiune se află sub presiune, susține președinta Maia Sandu.

„Prețuim pacea și libertatea. Extinderea va face Uniunea Europeană mai puternică. Pentru că UE are nevoie de pace și stabilitate în Republica Moldova și Ucraina. Șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în UE. Ucraina a demonstrat că plătește cel mai mare preț pentru democrație și valorile europene. Moldovenii fac tot ce le stă în puteri”, a menționat șefa statului.

Davos este o platformă globală mai întâi de toate economică, a precizat ministrul de externe Nicu Popescu. Așadar este o posibilitate de a convinge oamenii de afaceri să investească în Republica Moldova. Dar în același timp, prioritatea este dialogul cu șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană.

„Avem nevoie ca țară, ca societate, de prieteni și de susținere pentru țara noastră, atât în parcursul european, cât și în menținerea păcii, stabilității, europenității țării noastre, dar și dezvoltarea țării noastre. Inclusiv această deplasare a doamnei președintă la Davos, evident se înscrie în realizarea obiectivelor de politică externă, trase de către doamna președintă și anume: Aderarea la Uniunea Europeană. Acest lucru presupune obținerea sprijinului fiecărui membru individual al Uniunii Europene”, a subliniat șeful diplomației de la Chișinău.

Președinta Sandu a avut o întrevedere cu premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, și urmează să se întâlnească și cu alți lideri occidentali în următoarele zile. Forumul Economic de la Davos se va încheia joi.

Citește mai mult