Electorala

Societatea civilă ar putea să se implice în campanie la referendum. Reacția CEC

Experții propun crearea unor grupuri civice care să se implice în campanie, la referendum. Ideea vine de la comunitatea Watchdog care a organizat consultări. Este o schimbare care poate fi operată în ultimul an, înainte de alegeri, totuși pericolul este blocarea Comisiei Electorale Centrale din cauza capacităților limitate.

„Propunem suplinirea acestui gol din legislație. Aceeași recomandare a avut-o Comisia de la Veneția atunci când a dat aviz pe proiectul Codului Electoral în anul 2022, deci nu este ceva ieșit din comun. Beneficiile sunt că vom extinde categoria de actori care pot să participe activ la referendum. Mai sunt și alte scăpări, legate de dreptul unor actori electorali de-a face boicot”, a declarat președintele Comunității Watchdog, Valeriu Pașa.

„Considerăm foarte necesar de a sparge acest monopol a partidelor de a fi participanți la referendum. Cetățeni cu inițiativă, cetățenii activi la fel au și trebuie să beneficieze de acest drept. Era mai bine atunci, la perioada când a fost elaborat codul electoral”, a precizat expertul electoral de la Promo-LEX, Igor Bucătaru.

„Trei elemente esențiale care nu pot fi modificate mai târziu decât cu un an înainte de alegeri. Deci vorbim de sistemul electoral, vorbim de circumscripțiile electorale și de componența sau modalitatea de constituire a organelor electorale”, a menționat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

„Vom analiza, astăzi este mult prematur să dau un răspuns, dar găsim propunerea suficient de judicioasă deoarece cetățenii odată ce au posibilitatea de a se înregistra cu grupuri de inițiativă și ar trebui să aibă și anumite campanii ca să promoveze o anumită opțiune de vot”, a specificat deputata PAS, Victoria Roșca.

„Potențiali actori care să organizeze scrutine nu pot fi foarte mulți, și dacă intri în litigii cu fiecare dintre ei, poți să blochezi activitatea. Pentru că noi avem o singură Comisie Electorală Centrală”, a spus vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

Amintim că președinta Maia Sandu a propus desfășurarea referendumului constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Deputații au amendat noul cod electoral. Parlamentul este responsabil de procedurile tehnice, proiectul de modificare a legii supreme trebuie să treacă prin filtrul Curții Constituționale. În 2019, au fost organizate alegeri parlamentare și referendum în aceeași zi, atunci curtea a validat ambele scrutine.

Citește mai mult