Igor Grosu: Parlamentul va înregistra o inițiativă legislativă privind interzicerea participării la alegeri a membrilor partidelor declarate neconstituționale
În Parlament va fi înregistrată o inițiativă legislativă care va interzice membrilor partidelor declarate neconstituționale să participe la alegeri, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Precizarea a fost făcută după ce săptămâna trecută Înalta Curte a declarat drept neconstituționale prevederile Codului electoral care interzic unor membri ai partidelor scoase în afara legii să participe la alegeri. O lege care prevede acest lucru ar putea fi adoptată din nou.
„Noi vom reveni, vom citi foarte atent ce a scris Înalta Curte. Vom reveni la acest subiect cu inițiative legislative, vom face cum spune Curtea la capitolul procedură pentru a nu permite bandiților și grupărilor criminale organizate. O să prezentăm toate detaliile noastre cum să facă să nu permită bandiților să participe în procesul electoral, așa cum am interzis, am intervenit cu acele interdicții. Atunci persoane care, apropo prin decizia Curții Constituționale au declarat acea grupare criminală în afara legii”, a spus Igor Grosu.
Amintim că, pe 26 martie curent, Înalta Curte a declarat neconstituțional un articol din Codul electoral care interzice unor persoane asociate partidelor politice scoase în afara legii să participe la alegeri. Decizia a fost pronunțată în urma unei sesizări depuse la Curtea Constituțională pe 16 octombrie 2023 de către un grup de deputați ai fostului Partid „Șor”. Această hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.
Curtea Constituțională și-a motivat decizia prin faptul că ar fi fost comise mai multe încălcări de procedură. Una dintre acestea s-a referit la timpul limitat pe care l-au avut deputații pentru a formula propuneri și amendamente la proiectul de lege pentru prima și cea de-a doua lectură.
Amintim că Partidul „Șor” a fost declarat în afara legii la data de 19 iunie de Curtea Constituțională, iar o lună mai târziu Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care membrilor organelor executive ale partidelor neconstituționale și persoanelor alese din partea acestor formațiuni li se interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de cinci ani. Pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat aceste schimbări în legislație neconstituționale, în urma sesizării de către exponenții fostului Partid „Șor”.
La ședința plenară a Parlamentului din 4 octombrie, deputații s-au reunit într-o ședință de urgență și au făcut alte modificări la Codul electoral, reieșind din decizia precedentă a Înaltei Curți, deși în Republica Moldova era în plină desfășurare campania electorală pentru alegerile locale noi.
Noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri.
Și aceste prevederi au fost contestate la Curtea Constituțională pe 4 august 2023, atunci când cinci deputați ai fostului Partid „Șor” au solicitat Înaltei Curți să verifice constituționalitatea legii care prevede că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu pot fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani.