Social

Crește numărul cazurilor de rujeolă în Republica Moldova. Peste 29 de cazuri, confirmate de la începutul anului

Crește numărul cazurilor de rujeolă în Republica Moldova. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că, în cazul focarului de la centrul de plasament temporar pentru refugiați, numărul celor testați pozitiv la infecție a crescut de la 14 la 17. De asemenea, un caz nou a fost înregistrat la Ialoveni. Este vorba despre un adolescent de 14 ani.

Totodată, a fost confirmat virusul rujeolei la patru copii dintr-o familie care a fost în contact cu un alt minor de patru ani, anterior confirmat pozitiv. Un alt caz s-a înregistrat într-o familie care a revenit recent din România. Medicii atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă.

Directorul adjunct al ANSP, Veaceslav Guțu, a povestit în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”, de la Moldova 1, despre complicațiile grave provocate de virus.

„Practic, are cel mai mare grad de contagiozitate. Un copil cu rujeolă poate infecta alți 18 copii. Complicații pot fi de la ușoare până la foarte grave. Conform studiilor la nivel global, până la un procent din cazuri pot deceda. Cea mai gravă complicație a rujeolei este pneumonia, dar și cea mai frecventă. În cazuri mai rare, pot fi encefalite și meningoencefalite”, a precizat Veaceslav Guțu.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, în total, au fost confirmate 29 de cazuri de rujeolă. ANSP amintește că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Citește mai mult