Social

Ziua Animalelor Acvatice // Dumitru Bulat, doctor habilitat în științe biologice: „În Republica Moldova cel mai mult suferă ecosistemele râurilor”

Ziua Animalelor Acvatice este marcată în fiecare an la data de 3 aprilie. Această zi este dedicată conștientizării importanței conservării și protejării animalelor și habitatelor acvatice din întreaga lume. În cadrul emisiunii de la „Bună Dimineața”, Dumitru Bulat, doctor habilitat în științe biologice, ne spune și alte informații despre situația Republicii Moldova la acest capitol.

Potrivit specialistului, în condițiile intensificării presiunii antropice ecosistemele acvatice au suferit mari modificări din cauza fragmentării și construcției de baraje, a poluării organice și a colmatării active.

În Republica Moldova cel mai mult suferă ecosistemele râurilor, a apelor curgătoare.

De aceea la noi în mare parte se observă dispariția speciilor stenobionte, așa-numitele specii legate de anumite condiții de mediu, și avansarea speciilor oportuniste care în multe cazuri pot provoca acel efect invaziv. Și se observă reducerea numărului de specii, în schimb în multe cazuri creșterea exagerată a cantității indivizilor din anumite specii, provocând fenomenul bioinvaziei”, precizează Dumitru Bulat, doctor habilitat în științe biologice.

Actualmente, fenomenul bioinvaziei este afectat în special de factorul antropic ce se soldează cu schimbări climatice.

Observăm în ultima perioadă avansarea speciilor de la sud spre nord. Totodată, atestăm și dispariția speciilor care erau legate nemijlocit de apele reci, oxigenate și curate”, adaugă expertul în științe biologice.

În țara noastră, în urma fenomenului bioinvaziei, au apărut numeroase specii de pești, unele dintre acestea fiind periculoase pentru fauna nativă.

Începând cu secolul al XVIII-lea și până în prezent, se consideră undeva 30 de specii de pești care sunt în apele din Republica Moldova. Unele s-au naturalizat, altele sunt la stadiu de introducenți. Cele mai periculoase sunt considerate speciile: moșul-de-amur, carasul argintiu, murgoiul bălțat și soretele. Deoarece aceștia sunt competitivi și consumă baza trofică naturală a speciilor native, pot transmite diferite parazitoze, pot degrada habitatele și respectiv să consume progeniturile speciilor native”, explică Dumitru Bulat.

Ziua Animalelor Acvatice ne oferă o oportunitate importantă de a reflecta despre impactul nostru asupra mediului acvatic și de a ne implica în acțiuni concrete pentru protejarea animalelor acvatice și a habitatelor lor naturale.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult