Republica Moldova a obținut progrese la capitolul libertății presei, dar mai sunt instituții unde jurnaliștii sunt persecutați, susține deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei
Libertatea de exprimare și înăsprirea cenzurii în Federația Rusă și în alte țări post-sovietice au fost abordate în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”. Șefa comisiei parlamentare de profil, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a menționat că Republica Moldova a înregistrat progrese la capitolul libertății mass-media, deși sunt și excepții în unele instituții. La rândul său, șeful Asociației Presei Independente, Petru Macovei a afirmat că în contextul războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, autoritățile din Federația Rusă au înăsprit cenzura.
Liliana Nicolaescu-Onofrei a menționat că indicele libertății presei din Republica Moldova s-a îmbunătățit.
„Da, noi avem progrese la acest capitol, cred eu, și anul trecut, cam aproape de această perioadă, toată lumea discuta despre faptul că indice le libertății presei Republicii Moldova s-a îmbunătățit. Deci aveam un salt, nu mai țin minte cu câți pași exact, dar locul 28 într-un registru alături de Austria și Australia și înaintea unor țări din Uniunea Europeană, sigur că spunea despre o îmbunătățire la acest capitol.”
Totodată, ea susține că avem și situații în care jurnaliștii sunt obstrucționați, chiar în cazul unor instituții publice.
„Am văzut acest lucru din păcate, au fost situații în care jurnaliștilor nu li s-a permis să reflecte informația din cadrul unor ședințe care chiar erau publice, în cazul unui forum public ales de popor ca să-și facă treaba pentru popor și nu mă refer la Parlamentul Republicii Moldova în acest caz.”
La rândul său, șeful Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susține că astfel de situații s-au înregistrat în special, în autonomia găgăuză.
„Raportând la activitatea jurnaliștilor, avem situații, în special în autonomia găgăuză, când jurnaliștii sunt obstrucționați de către autoritățile regionale și asta reprezintă o problemă foarte mare. Doar pentru că nu le place politica editorială sau nu le place un jurnalist sau altul.”
Referitor la respectarea libertății de exprimare în contextul războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, responsabilii în domeniu spun că autoritățile din Federația Rusă au înăsprit cenzura.
„Federația Rusă nu este nici pe departe un model de asigurare a libertății presei. De mulți ani, nu doar acum, dar odată cu începutul războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, măsurile de cenzură s-au înăsprit. Cei mai buni jurnaliști din Federația Rusă nici nu mai sunt în țară, ei încearcă să informeze din străinătate publicul din Rusia, cel care își dorește și nu este victimă a propagandei rusești”, a mai spus șeful Asociației Presei Independente, menționând că și Kârgâzstanul trezește foarte multe semne de întrebare privind libertatea presei.
„Foarte mulți jurnaliști au fost arestați pentru că au publicat investigații jurnalistice, care îl vizează pe actualul președinte al țării sau elita de la putere”, a mai spus Petru Macovei.
Amintim că Parlamentul European a adoptat recent Legea cu privire la libertatea presei. Documentul va obliga guvernele UE să protejeze mai bine mass-media împotriva interferențelor rău intenționate și să limiteze utilizarea programelor de spionaj împotriva jurnaliștilor. De asemenea, posturile de televiziune vor trebui să dezvăluie în mod transparent informații privind proprietatea, finanțarea și publicitatea de stat.