Politic

INTERVIU în exclusivitate cu secretarul general adjunct al NATO: "Suntem acolo unde Republica Moldova simte nevoia ca expertiza noastră să fie folosită"

Rusia își propune să submineze încrederea moldovenilor în procesul de aderare la Uniunea Europeană. „Să nu punem urechea la propaganda pe care o împinge Rusia”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu realizat de Lucia Vieru pentru Moldova 1. Mandatul său la organizația nord-atlantică expiră în acest an, totuși el nu a dezvăluit dacă are intenția să candideze la președinția României, așa cum se vehiculează: „Viața după NATO, sunt convins, va fi foarte interesantă.”

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO // Moldova 1
Sursa: Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO // Moldova 1

Moldova 1: De anul viitor, Republica Moldova și NATO vor avea o nouă formă de parteneriat. NATO a inițiat un proces de reformare a parteneriatelor. Ce presupune mai exact această nouă colaborare NATO - Republica Moldova?

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Bun, este o nouă etapă a unui parteneriat care există deja de 30 de ani. Am ajutat Republica Moldova: și la deminare, și la decontaminarea terenurilor, și cu multe proiecte științifice, cu sprijin în zona de protecție cibernetică, și acolo unde suntem solicitați. Asta înseamnă parteneriat individualizat între NATO și fiecare dintre partenerii noștri, suntem acolo unde Republica Moldova simte nevoia ca expertiza noastră să fie folosită.

Mircea Geoană: M-a bucurat foarte mult declarația premierului Recean de acum câteva luni, chiar înainte de vizita mea sau în timpul vizitei mele la Chișinău, în care spunea că ambiția Republicii Moldova este să aibă forțe armate care să fie la standard NATO. Asta nu înseamnă altceva decât că noi respectăm neutralitatea constituțională a Republicii Moldova. Dacă putem ajuta ca Republica Moldova să aibă o capacitate proprie de apărare, mulți aliați în plan bilateral sprijină Republica Moldova, e un lucru foarte bun. De aceea, acest parteneriat individualizat între Republica Moldova și NATO reprezintă de fapt locul de întâlnire între ceea ce solicită Republica Moldova și ceea ce este dispus NATO să ofere.

NU ASCULTAȚI PROPAGANDA RUSIEI

Moldova 1: S-ar putea schimba acest sprijin din partea NATO pentru Republica Moldova în cazul în care situația de securitate din regiune se agravează?

Mircea Geoană: Bun, încă o dată, noi răspundem solicitărilor partenerilor noștri. Trebuie să spunem clar și ăsta este un lucru evident: Obligația centrală și articolul 5 al NATO se aplică țărilor aliate, în cazul de speță, vecinului România, pe partea de vest, și sperăm, într-o zi nu foarte îndepărtată, unui nou aliat - Ucraina, pentru că deși acest război continuă și este într-o fază destul de complexă, suntem convinși că Ucraina se apropie de lumea euroatlantică. Ucraina într-un fel a accelerat și discuția cu privire la integrarea europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova, a Georgiei și chiar a Balcanilor de Vest. Credem că războiul din Ucraina va continua, că Ucraina va rezista. Acest lucru va avea un efect pozitiv și asupra securității Republicii Moldova și, pe măsură ce flancul estic al NATO devine mai robust, pe măsură ce Ucraina devine mai solidă, în consecință și Republica Moldova va fi într-un spațiu securitar mai propice și mai puțin expus.

Dar vreau încă o dată: Să nu punem urechea la toată propaganda pe care Rusia încearcă să o împingă, pentru că este clar, declarațiile cu privire la Transnistria, tot ce înseamnă războiul hibrid, dezinformarea - nu au alt scop decât să pună la îndoială drumul european al Republicii Moldova, să sădească frică și dezbinare. Și o spun și pe această cale, ca român și ca lider al Alianței, că nu există comparație între viața în Occident, prosperitate, libertate, democrație, o viață mai bună pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru copii, poate o șansă ca diaspora să mai vină și acasă; față de ceea ce oferă Rusia care nu oferă decât negură și, iată, amenințări cu războiul și cu destabilizarea.

VIAȚA DUPĂ NATO VA FI INTERESANTĂ

Moldova 1: În acest an, mandatul dumneavoastră de secretar general adjunct ajunge la final. Analizați anumite variante, ce veți face mai departe?

Mircea Geoană: Da, sunt încă tânăr și în putere, și normal că analizez opțiuni și variante pentru după ce voi termina jobul aici. Am avut privilegiul să lucrez cinci ani cu secretarul general Stoltenberg, este un lider excepțional, și nu doar pentru că suntem colegi și prieteni sau că-mi este șef. Avem obligația să asigurăm o succesiune foarte profesionistă și fără sincope către succesorii noștri sau succesoarele noastre. De aceea, nu vom putea pleca în același timp și atunci eu voi fi obligat să plec fie mai repede decât dânsul sau mai târziu decât dânsul. Dar acum ne ocupăm și ne preocupăm de ce avem de făcut aici. Iar viața după NATO sunt convins că va fi foarte interesantă, și pentru mine, și pentru familia și prietenii mei.

Moldova 1: Mulți vă văd în funcția de președinte al țării (România).

Mircea Geoană: Încă o dată, toate vin la momentul respectiv. Har Domnului, am atât de multe variante de a face ceva interesant în viața mea în continuare, încât am luxul să aleg momentul și modalitatea de a-mi continua viața după aceea. Sunt extrem de mândru că am reprezentat într-un fel România și nou-veniții în NATO la nivel atât de înalt. Am fost o echipă și suntem o echipă redutabilă cu secretarul general, și vreau să fiu foarte atent, să facem această muncă până în ultima zi, profesionist și imparțial, și fără interferență politică. Este ceea ce avem ca obligație morală și profesională, și politică. Și eu, și secretarul general.

Moldova 1: Vă mulțumesc pentru aceste răspunsuri.

Mircea Geoană: Mersi frumos.

Lucia Vieru, jurnalistă Moldova 1
Sursa: Lucia Vieru, jurnalistă Moldova 1

Citește mai mult