INTERVIU // Iurie Calestru, despre Programul „Interreg Europe”: Se va crea o sinergie de infrastructură și de servicii pentru cetățenii europeni
Premieră pentru Republica Moldova! Țara noastră are acces la Programul „Interreg Europe” cu un buget de 130 de milioane de euro, iar instituțiile publice și cele guvernamentale pot aplica până pe 7 iunie. Proiectul are drept scop să reducă disparitățile între regiunile europene, punând accentul pe sustenabilitate și incluziune socială pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor, a explicat pentru Moldova 1 președintele Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP), Iurie Calestru.
Leanca Lașco-Rață: Mai multe la acest subiect aflăm de la președintele Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru, care este prezent la noi în platou. Vreau să ne dați mai multe detalii. Așadar, ce prevede acest proiect?
Iurie Calestru: Acest proiect prevede colaborarea interinstituțională și, dacă doriți, interregională, așa încât să fie produs acest efect de sinergie europeană. Așa încât să fie, o să utilizăm un termen mai uzual, șterse granițele, așa încât infrastructura să fie identică și serviciile în toată Uniunea Europeană.
Republica Moldova prima dată are acum acces la acest program, precum ați spus și dumneavoastră, termenul de aplicare fiind 7 iunie 2024, bugetul total 130 de milioane de euro. Proiectele variază de la 1 la 2 milioane de euro.
Aplicanți eligibili sunt instituțiile publice care pot primi până la 80 de procente componenta nerambursabilă, iar organizațiile societății civile, până la 70 de procente.
Important de menționat că acest program prevede cei cinci piloni de bază. Vorbim de social, verde, inteligent, sigur că ne referm și la guvernare, ne referim și la în echitate. Și sigur că proiectele vizează îmbunătățirea cooperării transfrontaliere și interregionale. Așa încât pe baza transmiterii bunelor practici, să obținem această creștere a nivelului de viață și transmiterea celor mai bune practici de la nivelul Uniunii Europene pentru toate celelalte regiuni care ar fi partenerii acestui proiect.
Totodată, este bine de menționat că, recent, până pe 9 februarie 2024, a fost termenul limită de aplicare pentru programul la care Republica Moldova are acces și a avut acces, vorbim de „Interreg NEXT România-Republica Moldova”, unde au fost depuse 277 de proiecte. Au fost două linii de finanțare pentru proiecte mici și pentru proiecte standard. Și ne bucurăm mult că a fost de mare interes și, apropo, suma solicitată în cadrul acestor cereri de finanțare a fost de aproape două ori mai mare decât bugetul real.
Deci pentru proiectele standard, aproximativ 25 de procente din toate proiectele aplicate vor fi cele câștigătoare, pur teoretic, încă nu sunt rezultatele. Iar pentru cele mici vorbim de 54 de procente, aproximativ rata de câștig. Ceea ce înseamnă că este un interes sporit al instituțiilor publice, nu doar publice, dar și al ONG-urilor pentru aplicare la așa tipuri de programe.
Și important de menționat că există competențe, altfel spus, cu cât mai multe programe vor fi, cu atât mai mare va fi oportunitatea de a absorbi fonduri europene, de a implementa proiecte cu finanțare europeană, de a duce standardele europene la nivel de cetățean, localitate, organizații.
Leanca Lașco-Rață: Care sunt în general cele mai solicitate proiecte în cadrul acestor programe, pe ce se axează autoritățile publice, ca să înțelegem de necesități?
Iurie Calestru: Deci să o recunoaștem. De la bun început, toate țările, nu contează vorbim de România sau vorbim de alte țări care anterior au aderat la Uniunea Europeană, inițial au nevoie de primul lucru: infrastructura. Cert!
Uniunea Europeană, precum și este în acest program „Interreg Europe”, propune și solicită ca primul pilon de bază să fie transmiterea bunelor practici, urmând deja componenta hard: infrastructura.
Dar, totodată, realitatea este realitate. Orice manager al oricărei instituții publice, sau nu doar publice, dorește să producă rezultatele palpabile în infrastructură. Vorbim de apă, gaz, canalizare, iluminare, drumuri.
Leanca Lașco-Rață: Ceea ce putem să simțim zi de zi fiecare dintre noi. Exact!
Iurie Calestru: Și atunci, pe lângă competențele și creșterea acestui grad de coeziune, a standardelor, a guvernanței, dacă doriți, sigur că se dorește ca cetățenii să vadă aceste standarde europene în instituțiile, serviciile de care ei beneficiază.
Leanca Lașco-Rață: Care sunt alte proiecte la care, de exemplu, putem aplica pentru a dezvolta comunitățile? Știu de Inițiativa celor Trei Mări (ITM) care sporește conectivitatea între țara noastră și statele Uniunii Europene.
Iurie Calestru: Da, ITM își propune asigurarea conectivității mai bune în Europa de Sud-Est și prin această inițiativă sigur că s-ar putea construi foarte multe obiective de infrastructură prin România spre Bulgaria, spre Grecia. Și acest lucru sigur ne-ar ajuta fenomenal din punct de vedere de creștere a cooperării transfrontaliere și transmiterea celor mai bune standarde în materie de infrastructură, de cooperare, de dezvoltare economică, crearea locurilor de muncă, reducerea sărăciei și reducerea disparităților regionale.
Leanca Lașco-Rață: Vedem că acum nu doar Republica Moldova, dar și întreaga regiune se confruntă cu anumite provocări în ceea ce privește criza energetică și resursele de aprovizionare pe acest palier. În ce măsură pot să aplice autoritățile publice și nu doar la proiecte care se referă la energia verde, cum ar fi cele de producere eoliană sau chiar și aceleași panouri fotovoltaice?
Iurie Calestru: Da, important de menționat că anume acel pilon, dacă doriți, despre care vorbiți dumneavoastră, verde și energie. Ele ambele merg împreună pentru că energia alternativă însăși este verde. Sigur că este un pilon important pentru acest program „Interreg Europe” și aplicanții pot depune cereri de finanțare pentru așa oportunități de finanțare, așa încât să poată să realizeze în parteneriat asemenea proiecte pentru construcția centralelor fotovoltaice, pentru dotarea clădirilor publice și nu doar publice cu sisteme de producere a energiei alternative și alte oportunități de valorificare a acestui potențial enorm, dar strict necesar.