Moldoveanul Victor Boaghe, despre experiența sa în învățarea limbii finlandeze
Cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Finlandeze, comunitatea din Republica Moldova și-a exprimat interesul și curiozitatea față de această limbă bogată și frumoasă. În cadrul unui interviu acordat emisiunii „Bună Dimineața”, Victor Boaghe, un moldovean stabilit în Finlanda de peste cinci ani, a împărtășit din experiența sa în învățarea limbii finlandeze.
Victor a explicat că, deși nu se consideră un expert în finlandeză, a urmat trei cursuri de instruire timp de șase luni fiecare și se află acum la al doilea curs de nivel avansat. El a subliniat că limba finlandeză este una dintre cele mai dificile limbi din lume, deoarece nu are multe asemănări cu alte limbi și nu există cuvinte de legătură sau conjuncții, ceea ce face procesul de învățare mai complicat pentru vorbitorii de limbi latine.
„Sunt stabilit în Finlanda de mai bine de cinci ani. Am început să învăț limba finlandeză cred că de trei ani. Am învățat trei cursuri a câte jumătate de an și acum am învăț al doilea curs de meserie. Limba finlandeză este a 10-a cea mai grea limbă din lume”.
În ceea ce privește integrarea moldovenilor și românilor în Finlanda, Victor a menționat că majoritatea celor care ajung acolo lucrează în construcții la început. Totodată, cei care își propun să rămână pe termen lung în țară reușesc să se integreze mai bine în societate, învățând limba finlandeză și obținând o meserie.
„Majoritatea, din păcate, care ajung aici lucrează în domeniul construcțiilor. Atât timp cât nu cunoști limba, nu te poți încadra în societate. Sunt stabiliți aici cei care și-au pus scopul să rămână. S-au apucat și au învățat limba, au făcut o meserie și lucrează deja în diferite domenii, și-au deschis un centru de servicii auto, cineva lucrează în domeniul medicinei, în farmaceutică”.
Finlanda se află în topul țărilor considerate cele mai fericite, dar pentru Victor, rezident al acestei țări, perspectiva este diferită. El pune sub semnul întrebării credibilitatea statisticilor referitoare la fericire.
„Ce vreau să spun eu este că finlandezii nu au obiceiul de a se plânge, nu este permis să faci asta. Și cât de corecte sunt aceste sondaje nu pot să afirm. Eu am o altă părere, pentru că interacționez zilnic cu oameni diferiți, atât concetățenii mei, cât și români și ucraineni. Comunic și cu colegii mei de la locul de muncă, unde am ocazia să interacționez cu finlandezii. Există mai mulți factori care influențează aceste statistici, să spun așa", mărturisește Victor, exprimând scepticismul său față de indicatorii de fericire.