Social

Summitul Internațional al Primarilor: Construirea comunităților reziliente prin inovație și cooperare

Republica Moldova va găzdui cel de-al 5-lea Summit Internațional al Primarilor, eveniment ce va aduce împreună lideri locali din întreaga regiune pentru a discuta despre construirea comunităților reziliente prin inovație și cooperare. Inițiativa, lansată în 2016 în Ucraina, a evoluat de la o simplă platformă de comunicare la un forum ce oferă oportunități reale de schimb de practici și colaborare internațională.

Facebook/Daniel Vodă
Sursa: Facebook/Daniel Vodă

În cadrul emisiunii „Bună Dimineața”, Stela Jemna, reprezentant de țară, WNISEF, și Sergiu Cibotaru, organizator local, au evidențiat importanța evenimentului în contextul actual, marcat de criza din Ucraina și de nevoia de reconstrucție și revitalizare a comunităților afectate de conflict. Summitul va aduce în prim plan provocările cu care se confruntă primarii în încercarea de a îmbunătăți viața locuitorilor, cum ar fi lipsa de cadre calificate și accesul limitat la fonduri.

„Până la începerea acestui război noi foarte puțin comunicam cu primarii din Ucraina și cred că asta este o ocazie pentru a crea punți între primarii din Ucraina și din Republica Moldova. Noi vrem ca în Moldova să vină primari din mai multe țări, să poată comunica și să facă proiecte împreună”, a spus Stela Jemna.

„Provocările cele mai mari sunt lipsa sau insuficiență de cadre calificate în interiorul primăriei care să știe să întocmească un proiect, să aplice niște instrumente inovative pentru ca să guverneze mai bine sau, cu alte cuvinte, să creeze o viață mai bună pentru oamenii de pe loc. Acestea sunt cele mai importante subiecte care vor fi discutate la Summit”, a declarat Sergiu Cibotaru.

Un aspect inedit este posibilitatea primarilor de a prezenta într-un timp limitat realizările lor și de a face pitch-uri pentru proiectele lor, un mod eficient de a împărtăși bune practici și idei inovatoare. De asemenea, evenimentul va include ateliere de lucru, prezentări ale bunelor practici și expoziții de business, oferind participanților oportunitatea de a se inspira și de a identifica soluții pentru comunitățile lor.

„O să avem nouă primari din diferite țări, din Ucraina, o să fie și din Uniunea Europeană și din Moldova, care o să prezinte în șapte minute lucruri bune despre viața oamenilor din localitățile noastre”, specifică Stela Jemna.

Un aspect deosebit de interesant vor fi discuțiile despre reconstrucția orașelor afectate de război în Ucraina și modul în care această experiență poate fi aplicată în alte contexte. Este un pas important în stabilirea de parteneriate internaționale și în dezvoltarea unor soluții comune pentru problemele globale.

„Este clar că Ucraina va fi reconstruită și noi vom fi în acest vârtej al reconstrucției, pentru că și noi am avut de suferit, știți foarte bine, criză peste criză prin care am trecut. Și acum este foarte important că și țara în ansamblu, dar și comunitățile acelor orașe, comunități care urmează a fi reconstruite să fie implicate în acest lucru. Inovație, digitalizare în măsură posibilității, astfel ca fiecare membră a comunității să înțeleagă ce se întâmplă, care este esența procesului și care este eventual aportul ei, al lui sau al ei, pentru restabilirea sau reconstrucția acestei comunități”, susține Sergiu Cibotaru.

Summitul Internațional al Primarilor va reprezenta nu doar o oportunitate de schimb de idei și experiențe, ci și un pas înainte în construirea unor comunități mai reziliente și mai prospere prin colaborare și inovație.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult