Bjorn Berge: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției, doar că aceste reforme fundamentale durează în timp și se cere un pic de răbdare
Cu ajutorul organizațiilor europene în combaterea corupției, Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției, doar că se cere un pic de răbdare. Trebuie să înțelegem că toate aceste reforme fundamentale durează în timp. Este opinia secretarului general adjunct al Consiliului Europei, Bjorn Berge. Oficialul a oferit un interviu pentru emisiunea Dimensiunea Diplomatică la Moldova 1, în care a punctat că țara noastră urmează că implementeze, până în iunie 2025, un șir de recomandări ale Grupului de state împotriva corupției (GRECO).
„Guvernul Republicii Moldova trebuie să întreprindă pentru aderare reformele ce țin de drepturile omului, de sistemul statului de drept și reforma sistemului judiciar. 6 dintre 9 condiționalități au fost deja îndeplinite, această este o realizare foarte importantă, într-o perioadă atât de scurtă de timp. Însă, concomitent, se cer acțiuni în continuare. Comisia de la Veneția, care este o instituție notorie pentru oferirea de consultanță constituțională. În afară de aceasta, am fost implicați activ în oferirea de consultanță juridică. Cu asistența noastră, Moldova progresează. Atât că se cere un pic de răbdare, se cere să înțelegem că toate aceste procese, aceste reforme fundamentale, durează în timp”, a spus Berge.
Oficialul de la Consiliul Europei s-a referit și la ultima evaluare GRECO privind Republica Moldova, care a recunoscut progresele înregistrate în crearea cadrului instituțional și juridic în vederea combaterii corupției, dar a solicitat unele ameliorări în mai multe domenii.
„A început cea de-a cincea rundă, adică s-a mai făcut un pas înainte, acum se concentrează pe oficialii de rang înalt: șefi de stat, prim-ministru, viceprim-ministru, miniștri, dar și oficiali de rang înalt din organele de ocrotire a legii. GRECO a oferit 25 de recomandări pentru Republica Moldova, în ceea de-a cincea rundă. Republica Moldova trebuie să lucreze anume la implementarea acestor recomandări. Va urma încă o evaluare din partea experților GRECO în anul 2025. Practic într-un an se va mai face o evaluare pentru a vedea în ce măsură Republica Moldova, dar și alte state europene, au îndeplinit recomandările care au fost înaintate”. a ,ao declarat secretarul adjunct al Consiliului Europei.
Amintim că în martie curent, GRECO a publicat raportul de evaluare a celui de-al cincilea ciclu privind Republica Moldova. Restanțele trecute în Raport vizează activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI), Procuraturii Anticorupție, pentru care recomandă mai multe resurse. În ceea ce privește Poliția și Poliția de Frontieră, GRECO solicită adoptarea unor măsuri pentru înlăturarea practicii interimarilor în funcții de conducere. Totodată, Grupul a accentuat necesitatea adoptării unui cod de conduită pentru persoanele cu funcții executive.
Recomandările urmează să fie implementate până în data de 30 iunie 2025, după care va fi realizată o nouă evaluare privind gradul de conformitate la cerințele europene.
Menționăm că GRECO este un organism al Consiliului Europei și ajută statele să identifice deficiențele politicilor naționale anticorupție, determinând reforme legislative, instituționale și practice.