Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Laurențiu Pleșca: Pentru acțiuni care pun în pericol securitatea statului, Evghenia Guțul ar fi pasibilă de pedeapsă pentru trădare de patrie

Pentru acțiunile sale care pun în pericol securitatea și suveranitatea statului Republica Moldova, bașcana Evghenia Guțul ar fi pasibilă de pedeapsă pentru acte de trădare de patrie, potrivit Articolului 337 din Codul penal. Opinia îi aparține lui Laurențiu Pleșca, expert în securitatea UE, și a fost exprimată în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1. Analistul politic a mai constatat că în UTA Găgăuzia se dezvoltă o tendință de separatism, iar autoritățile centrale ale Republicii Moldova, care dețin ordinea constituțională, trebuie să ia atitudine pentru nesubordonare.

Radu Osipov, jurnalist: Evghenia Guțul este din nou la Moscova, împreună cu Dmitri Constantinov, unde s-au înțeles cu șeful unei bănci rusești să deschidă conturi pentru bugetari și pensionari din Autonomia găgăuză. Totuși acest lucru este imposibil din cauza sancțiunilor bancare împotriva Federației Ruse. Evenimentul a fost în centrul atenției, presa controlată de statul rus chiar l-a rugat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, să ofere comentarii. În același timp, Institutul pentru Studiul Războiul relatează într-o nouă sinteză de război că Rusia o folosește pe Guțul în propriile interese expansioniste. Mihaela Culcinschi a urmărit subiectul.

Mihaela Culcinschi, jurnalistă: De această dată, Evghenia Guțul nu se va mai fotografia cu Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a transmis pentru presă că nu e planificată o asemenea întâlnire. În schimb, Guțul și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, au semnat cu șeful „Promsvyazbank” un acord privind sistemul de plăți „Mir”. Dar acest instrument nu funcționează în Republica Moldova, deoarece ne-am aliniat sancțiunilor bancare după ce Rusia a invadat Ucraina. Bașcana promite ajutor umanitar rusesc, adică salarii funcționarilor publici din autonomie și alocații pensionarilor, pe modelul transnistrean, așa-numitele „putinki”, adică bani de la Putin. Totodată, Institutul pentru Studiul Războiului relatează că Guțul a vorbit la un post rusesc de televiziune că România ar putea interveni militar dacă Găgăuzia lansează separarea de Republica Moldova. Experții militari notează că această retorică ar trebui să justifice o potențială agresiune rusească împotriva Republicii Moldova, publicul țintă este populația găgăuză, dar și cea transnistreană. Kremlinul vede țara noastră drept o piesă în conflictul său cu Occidentul și folosește actorii pro-ruși de la noi pentru interese expansioniste, atenționează o notă informativă emisă de Institutul pentru Studiul Războiului.

GUȚUL ȘI CONSTANTINOV, ÎN VIZITĂ LA MOSCOVA

Radu Osipov: Rămânem „ÎN CONTEXT”, Laurențiu Pleșca este cu noi online. Am văzut anterior tehnologia de dezinformare. Se creează niște așteptări false, cam imposibil de îndeplinit, să ne amintim de povestea de gaz la zece lei, ca mai târziu să genereze această emoție de revoltă în rândul populației. Acum, cu acești bani promiși de Rusia și Evghenia Guțul, poate fi un episod similar? Nu mai vorbim de alte aspecte, că ar putea fi o imixtiune în treburile Republicii Moldova și un fel de mituire a populației.

GUȚUL ȘI INTERESELE EXPANSIONISTE

Laurențiu Pleșca: Da, din păcate, din punctul meu de vedere, cei care doresc rău țării încearcă să creeze artificial mai multe probleme de natură politică, dar și socială. Și acum vedem, de natură economică, care să pună piedici ritmului accelerat de integrare în Uniunea Europeană. Și, după cum știm, și Rusia știe că la Uniunea Europeană nu poate adera un stat în care flagelul separatismului este în floare. Asta, de fapt, încearcă să facă Evghenia Guțul la Moscova. Am observat mai multe acțiuni în ultima perioadă, care joacă jocul Moscovei. Și am observat că, de fapt, Evghenia Guțul, prin acest anunț pompos, ca de fiecare dată, prin aderarea la infrastructura financiară rusească alternativă la SWIFT, încearcă să creeze încă o oază economică de nesiguranță, cum este și în Transnistria. Pentru că aș vrea să spun aici că Transnistria folosește acest sistem bancar pe nume „Mir”. Federația Rusă a implementat acest sistem încă din 2014, odată cu aplicarea sancțiunilor de către statele occidentale, atunci când Rusia a invadat Crimeea și a anexat Crimeea ilegal.

RUSIA MANIPULEAZĂ CU AJUTORUL SEPARATISMULUI

Dar, din punctul meu de vedere, o să mai existe și alte astfel de acțiuni prin care Republica Moldova să fie divizată. Moscova folosește ca de fiecare dată tactica „Împarte și stăpânește”. Și observăm că aceste vizite, ne amintim că acum o lună a mai fost o astfel de vizită la Moscova a bașcanei Găgăuziei. Dar putem spune că aceasta nu se bucură de o legitimitate, de exemplu, față de partenerii europeni. Aceasta caută refugiu în Federația Rusă și vine ca de fiecare dată să ne amintească, că în Republica Moldova poate exista o problemă de natură teritorială, alta decât cea a „dosarului transnistrean”. Și anume încearcă să facă din Găgăuzia încă un focar de instabilitate prorusească.

Radu Osipov: Dar cum să înțelegem această retorică separatistă? Poate că Evghenia Guțul nu vorbește deschis despre separare, când e aici, în Republica Moldova, dar pentru audiența rusească își permite să o facă?

GUȚUL, PASIBILĂ DE PEDEAPSĂ PENTRU TRĂDARE DE PATRIE

Laurențiu Pleșca: Eu cred că de fapt Evghenia Guțul ar fi pasibilă de pedeapsă pentru acte de trădare de patrie. Dacă ne uităm bine în Codul penal al Republicii Moldova, Articolul 337, „trădare de patrie” înseamnă o faptă care este săvârșită intenționat de un cetățean al Republicii Moldova în dauna suveranității teritoriale și a securității statului Republica Moldova.

Observăm că există și acest separatism pe care încearcă autoritățile locale din UTA Găgăuzia să îl dezvolte. Am observat, de asemenea, că alături de Guțul a mers și președintele Adunării Populare. Eu cred că aceste acte încearcă să stârnească o nemulțumire în societate.

De asemenea, există și mai multe acțiuni care ar putea urma, pentru că dacă este să ne uităm și după rapoartele instituțiilor internaționale, putem observa că Federația Rusă și-a extins arsenalul său de unelte în războiul hibrid și anume încearcă să creeze instabilitate politică, dar de această dată și instabilitate economică, pentru că de fapt cetățenii Republicii Moldova sunt în pericol. Mai ales că aceste acțiuni ar putea să degenereze, în eventualul caz în care Republica Moldova ar fi amenințată și de extinderea războiului din Ucraina.

RUSIA EXTINDE ARSENALUL RĂZBOIULUI HIBRID

Radu Osipov: Cum vede mai exact Kremlinul Republica Moldova în acest puzzle al războiului pe care îl duce convențional împotriva Ucrainei, și hibrid împotriva întregii Europe?

Laurențiu Pleșca: Da, am observat că Federația Rusă este pregătită să destabilizeze situația politică din Republica Moldova. Se pregătește de rândurile de alegeri prezidențiale și parlamentare. Vom observa, desigur, că în campaniile electorale Federația Rusă a început campania electorală încă de curând. Și se folosește de anumiți actori proruși pe care îi are la îndemână pentru a destabiliza situația. Dacă ne amintim și în trecut am observat cum anumiți politicieni proruși își făceau poze cu oficiali ruși. De asemenea, promiteau relații mai bune cu Federația Rusă, pentru că, din păcate, încă există o parte din populație care crede în dezinformarea și propaganda creată artificial de Moscova.

Am observat că Kremlinul încearcă să-și dezvolte și mai multe instrumente prin care să influențeze percepția publică. Pentru că, dacă ne uităm la sondaje, încă o bună parte din cetățeni nu crede că Federația Rusă a atacat ilegal și brutal Ucraina.

GĂGĂUZIA SE SUBORDONEAZĂ AUTORITĂȚILOR REPUBLICII MOLDOVA

Dacă este să facem o retrospectivă în această situație, din punctul meu de vedere, în Găgăuzia există la momentul de față o problemă. Autoritățile Republicii Moldova ar trebui să fie mult mai proactive în a sancționa aceste acțiuni, care nu fac față cetățenilor Republicii Moldova. Și, de asemenea, să nu uităm că UTA Găgăuzia se subordonează în totalitate Constituției Republicii Moldova. Cu toate că este o autonomie destul de extinsă, cu cele mai extinse drepturi în Europa, nu poate să facă ceea ce își dorește la nivel local, pentru că nu este un stat aparte, se subordonează autorităților centrale de la Chișinău, care de fapt sunt cele care dețin ordinea constituțională în Republica Moldova.

Citește mai mult