România și NATO continuă să sprijine Kievul. Militarii ucraineni, inclusiv viitorii piloți pe avioanele F-16, vor fi instruiți la Fetești
România împreună cu aliații din NATO vor continua să ofere sprijin politic și practic multidimensional Kievului, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei dedicate împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică. Potrivit oficialului de la Cotroceni, o dimensiune importantă a acestui sprijin va fi instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloți pe avioanele F-16.
„O dimensiune importantă a acestui sprijin va fi instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloți de F-16, la centrul pe care îl găzduim la Fetești. Ne vom coordona în cadrul Uniunii Europene, pentru a sprijini parcursul european al Kievului și al Chișinăului și vom pleda pentru acordarea de asistență substanțială Ucrainei, pe toate palierele. De asemenea, România rămâne un ferm susținător al legăturii transatlantice și colaborării intensificate dintre NATO și UE, în spiritul sinergiei eforturilor și complementarității, reciproc benefice", a precizat Iohannis.
Menționăm că Centrul european de pregătire F-16, destinat pregătirii piloților români, dar și din alte țări NATO și din Ucraina, a fost inaugurat în noiembrie 2023 la Baza Aeriană Fetești.
Totodată, liderul de la Cotroceni a mai vorbit și despre țările din flancul estic al NATO, care sunt în aceste vremuri în prima linie aliată de descurajare și apărare pentru menținerea securității euro-atlantice în fața posturii agresive a Rusiei.
Amintim că, pe 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului țării la sediul NATO.