Social

Expert: „Dacă vrei ca localitatea ta să primească mai mulți bani de la buget, trebuie să participi la recensământ”

Suntem în plin recensământ al populației și locuințelor, exercițiul va dura trei luni, iar printre informațiile pe care urmează să le furnizeze sunt numărul exact al populației, proporția migrației, structura etnică, nevoia de infrastructură și utilități publice. Participarea la acest exercițiu statistic este nu doar o obligație legală a cetățeanului. E și o modalitate prin care cetățeanul se poate implica direct în identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă. Este opinia expertei Marina Soloviova, exprimată într-un interviu pentru Știrile orei 13.00 de la Moldova 1.

Potrivit Marinei Soloviova, recensământul național este deosebit de necesar pentru că în baza datelor colectate vor putea fi implementate politicile de stat și vor fi scoase în evidență problemele cu care se confruntă cetățenii.

„Statul, cu ajutorul recensământului, va ști câte școli, spitale, grădinițe trebuie și unde să le construiască. Câte sisteme de canalizare, apeducte sunt necesare și de ele va beneficia omul simplu. În al doilea rând, există legea privind finanțele publice locale și ea prevede faptul că repartizarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale depinde și de numărul populației al fiecărei localități. Dacă vrei ca localitatea ta să primească mai mulți bani de la buget trebuie să participi la recensământ”, a relevat experta Marina Soloviova.

În ceea ce privește reticența față de acest exercițiu, Soloviova a explicat că pentru unele persoane refuzul de a participa la recensământ reprezintă o formă de protest împotriva politicilor promovate de stat, doar că informațiile acumulate vor fi analizate la nivel general și nu se referă la opțiunile particulare ale celor care răspund la întrebări.

„Am văzut că mulți oameni sunt nemulțumiți, în particular i-a deranjat întrebarea unde v-ați aflat în noaptea din 7 spre 8 aprilie, dar ea este necesară pentru că recensământul are o anumită dată de referință, care este 8 aprilie, el durează trei luni de zile, oamenii vor fi întrebați în mai multe zile, dar întrebările nu se referă la ziua în care a venit recenzorul în casă, ci la ziua de 8 aprilie”, a mai adăugat experta.

Colectarea datelor privind populația și locuințele din Republica Moldova se va încheia pe 7 iulie, iar pentru acest exercițiu au fost alocate peste 320 de milioane de lei.

Menționăm că în Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor. În premieră, recenzorii vor colecta informațiile nu pe hârtie, ci în format digital, iar cei care vor refuza să furnizeze datele personale riscă să fie amendați. Recenzorii vor întreba cetățenii despre anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupație și alte aspecte.

Citește mai mult