Gheorghe Cepraga, despre situația pieței creditelor: Rambursarea cu întârziere a ratelor de împrumut afectează negativ istoricul de credit al solicitantului
Expertul în creditare, Gheorghe Cepraga, a punctat în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” mai multe aspecte ce țin de accesarea unui credit de consum, eligibilitatea persoanele interesate, rambursarea cu întârziere a ratelor de credit și altele. În special, el a mai precizat că instituțiile financiare sunt mai prudente în creditarea segmentului de clienți care nu au majoratul, din motiv că presupune un grad de risc mai ridicat.
Gheorghe Cepraga susține că, atunci când o persoană intenționează să contracteze un credit de consum, este important să se informeze suplimentar despre ofertele instituțiilor financiare.
„După mine, cred că ar trebui ca fiecare persoană, odată ce merge spre ideea de a contracta un credit, trebuie mai întâi să se consulte la instituția aleasă sau să studieze pagina și ofertele acesteia.”
Specialistul a mai adăugat că, atât femeile, cât și bărbații sunt în drept să contracteze un credit de consum, iar stereotipul că femeile accesează mai greu un împrumut bancar este neîntemeiat.
„Nu cred că depinde de sex acordarea unui credit. Fiecare instituție are un set de reguli și de criterii în spate pe care trebuie să le respecte fiecare persoană. Respectiv, dacă sunt îndeplinite criteriile necesare, indiferent de sex, creditul este aprobat”, a explicat Gheorghe Cepraga.
Specialistul s-a mai referit și la persoanele care doresc să acceseze un credit, dar nu au majoratul, le lipsește istoricul de creditare sau nu sunt încadrați în câmpul muncii. Totodată, el a mai precizat că suma minimă pe care ar putea să o primească sub formă de credit o persoană de 18 ani se stabilește în funcție de politica internă a instituțiilor de finanțare.
„Băncile sunt un pic mai prudente în a acredita acest segment de clienți pentru că presupune un grad de risc mai ridicat și, respectiv, sunt o serie de criterii care se verifică în spate. Pentru persoanele care au majoratul se emite o sumă minimă sau maximă care reiese din capacitatea debitorului de a achita și din veniturile clientului de când se stabilește suma creditului”, a remarcat expertul.
Gheorghe Cepraga a mai relevat că rambursarea cu întârziere a ratelor de credit afectează negativ istoricul de credit al solicitantului.
„Respectiv, data viitoare când clientul va mai avea necesitatea de a contracta un împrumut, acest istoric de credit fiind înregistrat și instituțiile financiare având acces la el, vor putea să se pronunțe negativ în vederea acordării acelui împrumut.”
Potrivit ultimelor date publicate de Banca Națională a Moldovei, în luna februarie 2024, creditele noi acordate au constituit 4 587,6 milioane de lei, în creștere cu 23,4 la sută față de luna ianuarie 2024.