Electorala

CEC a avizat pozitiv testarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada

Comisia Electorală Centrală (CEC) a avizat pozitiv testarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada. Proiectul de aviz a fost susținut de cinci membri din cei opt prezenți la ședință. Potrivit vicepreședintelui instituției, Pavel Postică, CEC susține de principiu proiectul de lege.

Amintim că inițiativa legislativă privind votarea prin corespondență a fost votată de Parlament în prima lectură. Potrivit documentului, concetățenii din Statele Unite ale Americii și Canada, unde va fi testat votul prin corespondență vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze la Comisia Electorală Centrală.

La dezbaterea organizată de Agenția IPN, deputatul Vitalie Gavrouc, unul dintre autorii proiectului, a precizat că urmează să fie aprobate și alte prevederi privind votul concetățenilor din străinătate.

„Votul prin corespondență este soluția optimă, ea oferă o mărire considerabilă a bazinului cetățenilor care pot să-și exercite votul. Acest proces de identificare a soluțiilor alternative de vot merge la pachet cu alte soluții care au fost identificate pentru diasporă, cum ar fi majorarea numărului de zile în care se poate vota. Este vorba de posibilitatea de a vota în decurs de două zile în străinătate”, a declarat deputatul Vitalie Gavrouc.

Pe de altă parte, în opinia deputatului din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, acest proiect de lege ar fi discriminatoriu, deoarece vizează doar concetățenii din Statele Unite și Canada. El a mai precizat că votul prin corespondență presupune și multe riscuri.

„Votul prin corespondență trebuie inițial să fie testat și implementat, la o primă etapă, fără efecte juridice, ca abia la următoarele alegeri sau peste un scrutin să fie deja luat în considerare în deplinătatea sa. În situația în care se dorește și se insistă ca acest proiect numit „vot prin corespondență” să aibă efecte juridice și să fie luat în calcul acest vot la următorul scrutin, atunci el trebuie să fie aplicat pentru toate țările unde locuiesc cetățenii Republicii Moldova, inclusiv țările europene”, a relatat Grigore Novac.

Totodată, opoziția a anunțat că îl va ataca la Curtea Constituțională dacă va fi adoptat în lectura a doua.

Precizăm că votul prin corespondență se aplică în 53 de țări ale lumii, inclusiv în 13 state din Uniunea Europeană.

Citește mai mult