Social

Republica Moldova ar putea prelua modelul administratorilor publici din România pentru accesarea proiectelor europene

Lipsa de specialiști care să realizeze proiecte și să atragă investiții din partea Uniunii Europene rămâne a fi o problemă în satele din Republica Moldova. În România, există aproape 700 de administratori publici, la nivelul consiliilor județene, orașelor și comunelor, care implementează proiecte. Acest model ar fi o soluție și pentru țara noastră, însă inițiativa trebuie să pornească de la primari, spun experții de peste Prut.

noi.md
Sursa: noi.md

Primarul comunei Zîmbreni, raionul Ialoveni, Daniel Țonu, spune că localitatea nu a beneficiat de proiecte europene din simplul motiv că administrația locală nu dispune de capacități de realizare a acestora.

„Este puțin spus că îmi este greu, cunosc că le este greu la toți primarii din Republica Moldova în această privință. Cu toții așteptăm proiectele europene, însă ele nu vin gata, poftim, ele trebuie accesate. Pentru a accesa așa proiecte necesită niște cunoștințe speciale pe care eu aș spune că nu prea le cunosc colegii noștri primari. Noi avem proiecte de înfrățire, dar proiecte europene comuna noastră nu are”, explică primarul comunei Zîmbreni, Daniel Țonu.

În schimb, în Primăria orașului Ialoveni sunt funcționari publici și specialiști responsabili de atragerea investițiilor externe și de elaborarea proiectelor cu finanțare europeană. Primarul orașului, Sergiu Armașu, consideră că angajarea unor astfel de persoane în sate s-ar produce mai rapid în cazul unei salarizări mai mari.

„În orașul Ialoveni noi avem asemenea persoane, este numit domnul viceprimar, anume ce ține de atragerea investițiilor. Noi avem și două persoane care sunt responsabile tot de atragerea investițiilor, tot care lucrează în acest domeniu, dar aici sunt mai multe abilități, trebuie să cunoască limba engleză, italiană.”

Reprezentanta de țară Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) Stella Jemna consideră că și Republica Moldova ar avea nevoie de administratori publici care să ajute primarii în accesarea proiectelor.

„Se discută printre primari, este vorba despre finanțare pe care noi încă nu o avem. Sunt mai multe întrebări care trebuie rezolvate ca să avem și noi administratori publici, dar sigur este o idee foarte bună. O inițiativă ca să avem și noi administratori publici cum sunt în România ar fi minunată pentru că acolo acești oameni sunt selectați prin concurs și ei se ocupă de scrierea proiectelor și implementarea lor, ceea ce nu se întâmplă la noi.”

Administratorii publici din România spun că o astfel de inițiativă trebuie să vină, în primul rând, de la aleșii locali.

„Putem veni cu exemplele de bună practică din România și eu cred că este destul de elocvent ca exemplu de bună practică. Dacă este necesar și vine în sprijinul aleșilor locali, pot să inițieze un proiect de lege pentru a crea acest post la nivelul comunităților locale”, spune Sorin Brașoveanu, administrator public din România.

„Prima opțiune trebuie să fie a domnilor primari pentru că primarul este un om politic, poate nu are toate abilitățile tehnice. El are nevoie de un om care să-i acopere această nevoie și administratorul public poate să vină în zona aceasta de fonduri europene sau în altă zonă unde el simte că are nevoie de cineva pregătit și profesionist”, afirmă un alt administrator public român, Ionel Zlate.

Iar președintele Asociației Administratorilor Publici din România, Marian Florea, precizează că „administratorul public oferă sprijinul profesionist în cadrul administrației publice locale pentru că primari pot să fie de regulă oameni politici ce provin din diferite aspecte sociale precum ingineri, avocați, medici, dar conceptul de city management îl poate genera prin acest city manager.”

Potrivit Ministerului Finanțelor, în 2022, valoarea fondurilor externe primite de Republica Moldova din partea Uniunii Europene a fost de 5,5 miliarde de lei. Mai mult de jumătate au fost debursate sub formă de granturi.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected
    Valeria Tăbîrță

    Valeria Tăbîrță

    Autor

    Citește mai mult