Social

30 aprilie - data limită de depunere a declarațiilor privind impozitul pe venit. Cine sunt persoanele vizate

Pentru perioada anului 2023, persoanele fizice trebuie să prezinte până pe data de 30 de aprilie 2024 declarația cu privire la impozitul pe venit. Șeful interimar al Direcției Generale Metodologia Impozitelor și Taxelor, Sergiu Chircu, a declarat în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” că, în ultimii ani, se observă că moldovenii devin mai responsabili în privința depunerii declarațiilor pe venit.

Șeful interimar al Direcției Generale Metodologia Impozitelor și Taxelor, Sergiu Chircu, a explicat motivele pentru care contribuabilii sunt obligați să prezinte cererea de declarație privind impozitul pe venit.

„Obligația o au persoanele contribuabile care au utilizat pe parcursul anului scutire personală și au un venit ce depășește sumă de 360.000 de lei. Totodată, sunt obligați cei care vor să efectueze desemnare procentuală sau cei care vor să-și restituie impozitul pe venit. Persoanele care au înstrăinat un bun și au o creștere de capital sau cetățenii care au viza de reședință în altă țară, dar au vândut bunuri în Republica Moldova, de asemenea, trebuie să prezinte declarația impozitului pe venit”.

Totodată, responsabilul în domeniu a precizat că în situația în care se atestă o achitare în plus a impozitului pe venit, cetățenii trebuie să prezinte o declarație prin care este constatată supraplata. Ulterior, este depusă cererea cu privire la restituire, iar din următoarea zi a depunerii aceasta este procesată.

„Dacă vorbim de sancțiunea pentru neachitare, se aplică articolul 228, o penalitate în mărime de 0.3 și 0.273 la sută pe zi. Pentru nedepunere de declarații, deja sunt alte sancțiuni, cea mai mică fiind de la 200 la 400, articolul 260 al. 1 și 261 al. 5, în mărime de la 80-100% din impozit. Dar trebuie să ținem cont și de articolul 231, care prevede sancțiuni semnificative și nesemnificative. Deci, în cazul în care obligația ta este până la 500 de lei, se aplică doar a avertizare”, a mai adăugat Sergiu Chircu.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, persoanele fizice rezidente pot participa la gestionarea banului public, direcționând 2% din impozitul lor pe venit către organizațiile necomerciale. Astfel, la stat vor ajunge 98% din impozit, iar 2% vor merge la organizația pe care persoana a ales să o susțină.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult