Cum contribuie Bursa Română de Mărfuri la liberalizarea pieței energetice prin tranzacționarea gazelor naturale
Bursa de mărfuri este eficientă pentru dezvoltarea unei piețe competitive a energiei din Republica Moldova. Potrivit reprezentanților Bursei Române de Mărfuri East Energy, platforma electronică destinată achiziționării de gaze naturale, prima de altfel din țara noastră, va duce la construcția unei piețe energetice libere, transparente și nediscriminatorie.
Bursa Română de Mărfuri este cel mai mare operator specializat din România, gestionând un volum mediu anual de peste 5000 de tranzacții cu gaze naturale, energie electrică, produse petroliere, certificate CO2, materiale de construcții și cereale.
„Din 2022 am devenit platforma de tranzacționare a gazelor naturale, pe piața angro, aprobată de ANRE. Cu ce ajută acest aspect piața gazelor din Republica Moldova? Este un pas normal și important pentru liberalizarea pieței. Ce înseamnă liberalizarea pieței? Costuri mai bune pentru consumatori, o mai mare securitate energetică a Republicii Moldova, o dezvoltare economică importantă în sectorul energetic și practic șanse egale pentru fiecare furnizor de bună credință de a participa la creșterea și dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova”, a precizat Ion Lupulescu, director executiv BRM.
Amintim că, acum o săptămână „CET-Nord" a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră operată de Bursa Română de Mărfuri. Mai exact, CET-NORD a procurat 2 milioane de metri cubi de gaze naturale de pe bursă, la preț de aproximativ 7,35 lei/m3.
Prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, orice consumator non-casnic își poate asigura achiziționarea de gaze naturale printr-un proces de licitație electronică la care pot participa toți furnizorii de gaze naturale înregistrați.