Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Grigore Guzun: Prin aprobarea pachetului american de sprijin pentru Ucraina, s-a oferit siguranță și pentru Republica Moldova

Prin aprobarea pachetului de sprijin pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari din partea SUA, s-a oferit și siguranță pentru fiecare cetățean moldovean pentru o perioadă de cel puțin jumătate de an. Opinia aparține expertului în relații internaționale și securitate, Grigore Guzun, și a fost exprimată în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT”. Potrivit lui, atât timp cât Ucraina va rezista, putem să fim siguri că nu este un pericol militar pentru Republica Moldova.

Moldova 1: Ucraina a obținut fonduri de război americane - 61 de miliarde de dolari. Care sunt urgențele ucrainenilor și cum pot fi folosiți acești bani, ne spune Mihaela Culcinschi.

Mihaela Culcinschi, jurnalistă, Moldova 1: Cât timp republicanii blocau fondurile de război, Ucraina a pierdut Avdiivka, în total, aproximativ 600 de kilometri pătrați. Așadar, această amânare a generat o situație complicată pentru ucraineni. Dar dacă vor primi arme, vor rezista, susține secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

În același timp, și Republica Moldova se poate simți mai în siguranță datorită votului oferit de Congresul american pentru pachetul de 61 de miliarde de dolari, consideră președintele Comunității WatchDog Moldova, Valeriu Pașa, care se afla la Washington în momentul votului.

Așadar, Ucraina are nevoie de sisteme antiaeriene, artilerie și muniții. Acestea sunt practic necesitățile urgente. Apărarea aeriană este vitală pentru că ucrainenii trebuie să-și apere infrastructura critică, centralele electrice și liniile de înaltă tensiune. Președintele Zelenski spune la un moment dat că ar mai fi nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot. Aceste sisteme constau din lansatorul propriu-zis, o stație de control și un radar, toate sunt mobile. Aici se mai adaugă și rachete cu rază lungă sau medie, plus obuze de artilerie. Până acum, sistemele HIMARS au fost decisive, iar ucrainenii speră să obțină și noile ATACMS ca să poată să ajungă în peninsula Crimeea. O parte din acești bani sunt destinați achizițiilor militare și industriei de apărare americane. Practic, Pentagonul va cumpăra arme și muniții pentru Ucraina de la propriii furnizori. Alți bani vor merge la refacerea stocurilor americane, la plata salariilor și pensiilor în Ucraina și alte operațiuni inteligente.

Moldova 1: Miniștrii Afacerilor Externe ai statelor Uniunii Europene s-au întâlnit la Luxemburg. Ucraina are nevoie urgentă de sisteme de apărare aeriană, iar țările membre s-au angajat să cotizeze cu echipamente și muniții. Miniștrii europeni sunt mai optimiști acum, după adoptarea pachetului american pentru Ucraina.

Rămânem „ÎN CONTEXT”. În platoul Moldova 1 a venit Grigore Guzun, expert în relații internaționale al Comunității WatchDog. Am observat o explozie de moral și în Europa, după votul Congresului american din weekend. Acest ajutor de 61 de miliarde de dolari poate fi un factor decisiv, un fel de game changer în războiul pe care îl duce Rusia împotriva Ucrainei? 61 de miliarde e mult sau e puțin?

Grigore Guzun: Acest ajutor de 61 de miliarde de dolari oferit de SUA vine într-un moment dramatic pentru Ucraina și în special pentru securitatea regională, din păcate, într-un moment ascendent pentru Rusia, în cadrul războiului din Ucraina. Acest ajutor a fost promis încă în octombrie, anul trecut, de către președintele Biden și, după mai multe neînțelegeri dintre republicani și democrați, s-a ajuns totuși la un consens. Trebuie să menționăm, este corect să menționăm, că din aceste 61 de miliarde de dolari cam jumătate vor merge pentru procurarea munițiilor militare. Asta ar însemna cam în jur de șase luni de rezistență pentru Ucraina și cam în jur de 7,5 miliarde ajutor financiar, adică plata salariilor pentru angajați și așa mai departe. Este o sumă bună, este o sumă importantă, dar cred că diplomația de la Kiev trebuie să facă mai mult efort în următoarele luni. Pentru că, după cum spuneam, șase luni este un termen scurt, trebuie de găsit mai mulți parteneri pentru a livra aceste echipamente militare.

Dacă vorbim de un game changer, probabil că nu este încă momentul ca Ucraina să preia inițiativa. Nu cred că este vorba de preluarea inițiativei pe front de către Ucraina. Cel mai probabil, un game changer ar putea fi avioanele F16, care ar trebui să ajungă în Ucraina cam în iunie, anul acesta.

Moldova 1: Și ele nu fac parte din acest pachet aprobat de Congres, dar am văzut deja piloții ucraineni trec cursuri pentru avioanele de vânătoare F16, inclusiv în România, și mai multe țări partenere NATO s-au angajat să livreze avioane de vânătoare F16. Dar credeți că vor schimba și aceste avioane situația, mai ales privind apărarea aeriană, pentru că acolo este cea mai mare problemă și asta raportează ucrainenii?

Grigore Guzun: Datorită spațiului sau teritoriului mare al Ucrainei, ar fi necesare în jur de 100 de avioane F16 pentru a pune o umbrelă asupra teritoriului Ucrainei. De fapt, prin iunie vor fi livrate cred că primele cinci avioane F16. Nu putem vorbi despre faptul că este de ajuns, dar cel puțin ar putea fi un game changer, ar putea situația de pe front să se schimbe cât de cât în folosul Ucrainei, cel puțin defensiv.

Moldova 1: Revenind la votul Congresului american. Cât de mult a contat atacul iranian contra Israelului sau, de exemplu, China și faptul că establishmentul american a devenit mult mai incisiv privind China și faptul că chinezii ajută industria de război a Rusiei?

Grigore Guzun: Nu cred că atacul Iranului asupra Israelului de săptămâna trecută are o importanță în cadrul acestei decizii. Probabil că imboldul principal au fost câștigurile tactice ale rușilor din ultima perioadă în Ucraina. De asemenea, se zvonește că sunt niște rapoarte ale serviciilor de securitate americane prin care ambele partide au fost informate despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.

În ceea ce privește China, China este un partener tactic pentru Rusia încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, datorită faptului că chinezii cumpără petrol și gaze la un preț redus decât pe piață. Se încearcă totuși să se pună accent și să se înțeleagă rolul Chinei în cadrul acestui conflict. Am văzut, săptămâna trecută, cancelarul german, Olaf Scholz, a avut o vizită de lucru în China. Se încearcă să se înțeleagă, după cum spuneam, rolul Chinei și cum ar putea contribui China la oprirea ostilităților în Ucraina.

Moldova 1: S-au întâlnit astăzi la Bruxelles și miniștrii Afacerilor Externe ai țărilor Uniunii Europene. Au vorbit, i-am ascultat, s-au referit și la faptul că aceste livrări ar trebui însoțite și, bineînțeles, au discutat despre apărarea antiaeriană. Dar e posibil ca industria de apărare - și americană și europeană - să reacționeze imediat la aceste angajamente politice care se fac acum și, inclusiv, votul din Congres?

Grigore Guzun: Trebuie să menționăm că, de fapt, nimeni nu a fost pregătit de un război și practic echipament militar pe piață lipsește. De asemenea, statele europene se gândesc și la propria securitate, deci sunt puse într-o poziție în care ar trebui să aleagă unde să livreze mai mult echipament. Statele Unite livrează aceste rachete antiaeriene și mai multe muniții militare, însă nu în cantități necesare. De aici vine și îndemnul președintelui Consiliului European, Charles Michel, în care încearcă să îndemne liderii europeni să pună economia europeană pe picior de război. Asta ar aduce rezultate, dar într-un termen mai lung. De asta cred că atât diplomația de la Kiev, cât și cea de la Bruxelles ar trebui să găsească soluții și să motiveze mai mult Statele Unite ale Americii să livreze mai multe echipamente Ucrainei pentru că este un moment de cotitură istorică.

Moldova 1: Pentru Republica Moldova e un semnal politic bun? Dacă e să ne referim la siguranța moldovenilor, ce înseamnă acest pachet aprobat de Congresul american?

Grigore Guzun: Eu cred că acest pachet aprobat de SUA este și un răsuflu pentru Republica Moldova. Atât timp cât Ucraina va rezista, putem să fim siguri că nu este un pericol militar pentru Republica Moldova. Poate, dacă vorbim de cetățenii Republicii Moldova, poate nu fiecare înțelege cât de importante sunt aceste ajutoare, pentru că după o perioadă mai lungă de război, lumea se adaptează noilor realități. Este cred că obligația fiecăruia din noi să contribuim ca Ucraina să aibă parte de echipamentul militar necesar. Aici am în vedere să vorbim cu cei care sunt sceptici și așa mai departe, adică fiecare din noi poate să aibă un aport la aceasta. Cred că ceea ce s-a petrecut săptămâna trecută la Washington, cu votarea acestui pachet, dă siguranța de mâine pentru fiecare cetățean moldovean pentru încă o perioadă de cel puțin jumătate de an.

Citește mai mult