Politic

Crearea la Moscova a Blocului „Victorie”, în vizorul Procuraturii Generale sub aspectul „trădării de patrie”

Acțiunile politicienilor afiliați lui Ilan Șor, care au creat la Moscova Blocul „Victorie”, sunt percepute ca o amenințare la adresa securității statului. În acest context, Procuratura Generală examinează componenta de infracțiune „trădare de patrie” în raport cu grupul criminal. Declarații în acest sens au fost făcute de către actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, la emisiunea „În profunzime” de la ProTV.

„Din punctul nostru de vedere, această acțiune își are tendința de atentare la securitatea statului și este o altă manifestare a grupului criminal Șor. Vreau să vă asigur că, atât Procuratura, cât și organele de urmărire penală și organele de securitate ale statului au în vizor toate acțiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noștri în Moscova și la timpul potrivit fiecare acțiune va fi calificată. Se examinează și componenta de infracțiune „trădare de patrie” în raport cu evenimentele la care asistăm cu toții. Asigur că nu vor rămâne în afara investigațiilor aceste manifestări ale grupului criminal organizat”, a spus Ion Munteanu.

Amintim că Ilan Șor, condamnat penal în Republica Moldova în dosarul fraudei bancare, a anunțat duminică la Moscova că lansează așa-numitul bloc politic Victoria, Pobeda. Entitatea va reuni mai multe partide satelit pe care Șor le-a creat de la zero sau le-a reanimat, după ce, vara trecută, Curtea Constituțională a scos în afara legii fosta lui formațiune sub acuzații de finanțare ilegală și de tentative de destabilizare a țării noastre în interesul Rusiei.

Între timp, experții afirmă că blocul format din partidele afiliate grupului „Șor” nu există din punct de vedere juridic pentru că nu este înregistrat la Comisia Electorală Centrală. Altfel spus, acesta nu figurează nicăieri ca entitate politică, a explicat pentru Radio Moldova, expertul în domeniul politicii externe, Andrei Curăraru, comunitatea Whatchdog.

Pe de altă parte, editorialistul Nicolae Negru a declarat la Moldova 1 că autoritățile de la Chișinău nu pot să întreprindă nimic în raport cu liderii partidelor satelit ale grupării Șor, atât timp cât justiția nu-și face lucrul. El a mai spus că deja nimeni nu-și mai pune întrebarea de unde este dirijată gruparea lui Ilan Șor.

Mai mulți reprezentanți ai puterii proeuropene de la Chișinău au calificat acțiunea drept „o rușine" și că, de fapt, la Moscova s-a creat un bloc criminal organizat și că este clar pentru cine lucrează și pe cine servește. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale ne-au spus că nu comentează un subiect ce ține de crearea unui bloc politic. Anterior, prin Interpol, s-a solicitat ca Ilan Șor să fie predat autorităților noastre, însă Rusia a refuzat să facă acest lucru.

Citește mai mult