Social

Ce trebuie să cunoască călătorii despre introducerea și scoaterea mărfurilor la trecerea frontierei

La trecerea frontierei de stat, călătorii pot introduce pe teritoriul țării fără achitarea taxelor vamale, bunuri destinate consumului personal în valoare de 300 de euro în cazul în care folosesc transportul terestru și bunuri în valoare de 430 de euro în cazul în care folosesc transportul aerian. Șeful Secției Proceduri Vamale, Alexei Palancean, a subliniat în cadrul emisiunii Bună Dimineața că moldovenii în comparație cu anii precedenți sunt mai responsabilii și cunosc legislația vamală atunci când intenționează să traverseze frontiera de stat.

Șeful Secției Proceduri Vamale a explicat de ce călătorii la trecerea frontierei vamale trebuie să declare mijloacele financiare personale.

Actualmente, conform legislații în vigoare, până la 10 000 de euro nu este obligatoriu să fie depusă declarația vamală. După 10 000 de euro este necesar ca persoana să declare mijloacele bănești și respectiv cu dovezile de proveniență a acestor bani. Ulterior, dacă persoana vrea să traverseze fix cu acești bani în afara teritoriului Republicii Moldova, declarația aceasta va fi o dovadă precum că el poate scoate acești bani”.

Alexei Palancean a mai menționat care sunt bunurile aflate în bagajele călătorilor ce pot fi importate cu scutire de drepturi de import.

De exemplu, persoanele care parvin pe teritoriul Republicii Moldova au dreptul să introducă 40 de țigarete, 40 de rezerve pentru dispozitivele care încălzesc, alcool pentru vinuri liniștite până la 2 litri, iar produsele alcoolice tari până la 1 litru”.

Cu privire la modul de introducere și scoatere a produselor alimentare de origine animală, responsabilul în domeniu a precizat că se permite atâta timp cât sunt destinate consumului propriu.

Dacă e de us personal pentru alimentarea persoanei atunci când traversează frontiera sau perioada când se deplasează acasă, se permite. Nimeni nu o să vă ia mâncarea, dacă vreți să o consumați. Însă, dacă identificăm cașcavaluri și mezeluri în cantități mari, evident că noi nu o să permitem lucrul acesta. Nimeni nu ar putea să mănânce cantități industriale pentru us personal”.

Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, declararea bunurilor de către călători se poate face în scris, în baza formularului declarației vamale a călătorului, verbal sau prin trecerea culoarului verde sau „nimic de declarat" în posturile vamale în care funcționează sistemul cu două culoare de control.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult