Social

Percheziții la Aeroport și în alte locații din țară într-un dosar de contrabandă cu bani. Peste 20 de milioane de lei urmau să intre în țară în interesul unei grupări criminale

Un grup de persoane a încercat să introducă în Republica Moldova peste 20 de milioane de lei în interesul unei grupări criminale. Mai exact, oamenii legii au fost informați că mai multe persoane care au participat, inclusiv la Moscova, la crearea blocului „Victoria”, urmau să-i introducă în țară prin contrabandă. Fiecare dintre acestea dețineau până la 10 mii de euro, astfel încât să nu fie necesar a fi declarați organului vamal. Pentru serviciul prestat, ei erau remunerați cu sume între 300 și 500 de euro. În acest sens, oamenii legii au efectuat 135 de percheziții la Aeroportul Internațional, iar alte 27 pe teritoriul Republicii Moldova. Banii au fost ridicați, însă la această etapă nu a fost reținut nimeni, dar, în funcție de probele acumulate, lucrurile se pot schimba, a precizat procurorul-șef interimar al PCCOCS, Victor Furtună.

„Organul de urmărire penală al serviciului vamal s-a autosesizat ieri pe faptul că o grupare criminală, urmărind scopul introducerii mijloacelor financiare ce depășesc 16 mii de unități convenționale în interesul unei grupări criminale prin niște cărăuși, astfel încât fiecare din persoane să nu aibă asupra lor mai mult de 10 mii de euro, respectiv să nu cadă sub incidența declarării, au încercat să introducă sume deosebit de mari. În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru contrabandă în interesul unui grup criminal organizat, săvârșită de două sau mai multe persoane”.

Oamenii legii susțin că banii erau prevăzuți pentru finanțarea ilegală a partidelor. La unele persoane din cele percheziționate au fost depistate materiale ce ar demonstra participarea la Moscova la ceremonia de creare a blocului politic „Victoria”, format din partidele afiliate grupului „Șor”.

„Vorbim de sume considerabile în dolari, euro, astfel încât la cursul valutar de astăzi constituie 20 de milioane 40 de mii 759 de lei. Conform informațiilor investigațiilor care au fost realizate, aceste persoane, care asigurau procesul de tranzitare sau transportare a acestor sume financiare în scopul grupării criminale, beneficiau de o recompensă de la 300-500 de euro pentru serviciul prestat (...). O parte din aceste persoane care au avut rolul de cărăuș în acest proces au comunicat și conlucrat cu persoanele instituțiilor de drept. Amendamentele legislației, care au intrat în vigoare din luna ianuarie, prevăd că unele persoane care pot conlucra cu urmărirea penală pot beneficia de alt statut decât cel de bănuit și învinuit în cadrul urmăririi penale”, a precizat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Amintim că Ilan Șor, condamnat penal în Republica Moldova în dosarul fraudei bancare, a anunțat duminică la Moscova că lansează așa-numitul bloc politic Victoria. Entitatea va reuni mai multe partide satelit pe care Șor le-a creat de la zero sau le-a reanimat, după ce, vara trecută, Curtea Constituțională a scos în afara legii fosta lui formațiune sub acuzații de finanțare ilegală și de tentative de destabilizare a țării noastre în interesul Rusiei.

Acțiunile sunt percepute ca o amenințare la adresa securității statului. În acest context, Procuratura Generală examinează componenta de infracțiune „trădare de patrie” în raport cu grupul criminal, a declarat procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Între timp, experții afirmă că blocul format din partidele afiliate grupului „Șor” nu există din punct de vedere juridic pentru că nu este înregistrat la Comisia Electorală Centrală.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult