Social

Atacurile de phishing și cum le putem preveni. „Plățile întotdeauna trebuie să aibă loc doar pe platformele securizate”

Atacurile de phishing și ce măsuri trebuie să întreprindem pentru a le preveni, a fost subiectul discuției în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”. Directorul Agenției Naționale pentru Siguranță Cibernetică, Mihai Lupașcu, a declarat că acest fenomen este avansat în Republica Moldova, iar în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe cazuri de fraudă, unde au fost furați mii de euro de pe cardurile deținătorilor.

Directorul Agenției Naționale pentru Siguranță Cibernetică, Mihai Lupașcu, a vorbit despre semnele de phishing la care cetățenii trebuie să fie mai vigilenți.

Este o regulă generală, niciodată o bancă sau o instituție nu trebuie să ceară datele bancare, datele cardului sau datele de plată. Plățile întotdeauna trebuie să aibă loc doar pe platformele securizate, pe website.”

El a mai sugerat cetățenilor să fie foarte atenți la situațiile când cineva îi contactează și îi anunță despre o urgență.

Atacatorii foarte des încearcă să creeze percepția unei urgențe și atunci oamenii nu au timp să se gândească, să analizeze situația, respectiv ajung să ia decizii impulsive foarte rapide”.

Totodată, specialistul a menționat că acest fenomen a evoluat foarte mult, din cauza inteligenței artificiale avansate.

Inteligența artificială permite să genereze scheme, istorii și situații foarte credibile. Cu ceva timp în urmă spuneam că un indicator important în atacurile de tip phishing este incorectitudinea textului, de fapt astăzi, am ajuns să se genereze mesaje în orice limbă, fără greșeli gramaticale”.

În cazul în care s-a produs o fraudă bancară, șansele de recuperare a banilor variază în funcție de modelul atacului. Responsabilul în domeniu a spus că este foarte important, în primul rând, să contactăm banca.

Banca e cea care poate foarte rapid să blocheze tranzacții care încă n-au avut loc. Chiar uneori dacă tranzacția a avut loc, însă marfa de partea cealaltă nu a fost eliberată, poate fi blocat procesul de eliberare și returnare a banilor”.

Reprezentantul Agenției Naționale pentru Siguranță Cibernetică recomandă cetățenilor să evite păstrarea unei mari sume de bani pe card și să dețină conturi curente care nu au carduri atașate.

La fel nu este o bună practică să facem poze la carduri unde se văd datele acestuia, pentru că automat se sincronizează pe servicii de cloud, de backup și ajung și pe alte dispozitive. E o bună practică să avem antivirus pe calculator să ne protejeze de diferite tipuri de atacuri”.

Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică are misiunea de a implementa politicile de stat în domeniul securității cibernetice, în vederea asigurării unui nivel ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice ale furnizorilor de servicii.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult