Politic

Premierul Dorin Recean a condamnat folosirea oamenilor în etate pentru introducerea banilor din Rusia de către gruparea „Șor”

Prim-ministrul Dorin Recean condamnă folosirea bătrânilor pentru introducerea în țara noastră a banilor proveniți de la ruși de către grupul criminal „Șor”. Șeful executivului a solicitat instituțiilor de drept să fie vigilente, pentru că astfel de acțiuni vor mai fi.

„Am văzut că mai multă lume nu lua în serios problema amenințărilor hibride și iată că zilele trecute am văzut cum grupul criminal „Șor” utilizează deja bătrânii. Asta e foarte cinic să utilizezi bătrânii în calitate de transportatori de bani în numerar. Ați observat cum instituțiile au sechestrat peste un milion de dolari în numerar. Solicit instituțiilor să fie vigilente, pentru că astfel de tentative vor continua. Acești bani sunt bani murdari, bani din crimă organizată, bani din amenințarea asupra statului”, a declarat premierul Dorin Recean.

Amintim că, marți, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale și Poliția Națională au anunțat că un grup de persoane a încercat să introducă în țară peste 20 de milioane de lei în interesul unei grupări criminale. Printre acestea sunt și din cele care au participat la Moscova la crearea blocului Victoria. Au fost efectuate 135 de percheziții la Aeroport, iar alte 27 pe teritoriul țării. Persoanele vizate aveau asupra lor până la zece mii de euro, sumă care nu este necesar să fie declarată vameșilor la intrarea în țară.

Potrivit oamenilor legii, pentru serviciul prestat ei erau remunerați cu până la 500 de euro. Acțiunea este parte a schemei finanțării ilegale a partidelor satelit ale fostei formațiuni „Șor". Amintim că Ilan Șor, condamnat penal în Republica Moldova în dosarul fraudei bancare, a anunțat duminică la Moscova că lansează așa-numitul bloc politic Victoria. Entitatea va reuni mai multe partide satelit pe care acesta le-a creat de la zero sau le-a reanimat, după ce, vara trecută, Curtea Constituțională a scos în afara legii fosta lui formațiune sub acuzații de finanțare ilegală și de tentative de destabilizare a țării noastre în interesul Rusiei.

Acțiunile sunt percepute ca o amenințare la adresa securității statului. În acest context, Procuratura Generală examinează componenta de infracțiune „trădare de patrie” în raport cu grupul criminal, a declarat procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult