Social

Iulian Groza: Liberalizarea vizelor, o cale către integrarea europeană pentru Republica Moldova

Pe 28 aprilie 2024, se împlinesc 10 ani de la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova în țările din vestul Europei. Peste 2 milioane de moldoveni au beneficiat de această schimbare, care a avut un impact major asupra mobilității și relațiilor cu statele europene. Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a evidențiat importanța acestui pas în calea către integrarea europeană și în consolidarea relațiilor dintre cetățenii moldoveni și celelalte state europene.

„În acești 10 ani, peste 2 milioane și 100 de mii de cetățeni s-au bucurat de acest drept, de a circula și au avut o intensitate de călătorii de cel puțin 15 ori. Sunt multe lucruri de care noi astăzi beneficiem, inclusiv economie de timp și bani. E important să ne aducem aminte de aceste lucruri și să înțelegem cât de importantă este această libertate și cât de multe oportunități avem”.

De asemenea, el a menționat că liberalizarea regimului de vize a deschis noi oportunități pentru tinerii moldoveni, care au putut să beneficieze de programe de mobilitate și burse de studiu în universități din vestul Europei.

„Mai multe universități din Uniunea Europeană au deschis programe și burse pentru studenții noștri și asta a deschis mai multe oportunități. Deci, cu cât mai aproape suntem de Uniunea Europeană, cu atât mai multe oportunități au apărut, inclusiv pentru studenți. Universitățile și-au deschis ușile pentru studenții noștri și asta este bine”.

Iulian Groza a adus în atenție și aspecte legate de impactul economic al liberalizării regimului de vize.

„Cel mai important factor a fost faptul că avem un acord de asociere cu Uniunea Europeană care deja ne integrează economic în spațiul european. Adoptăm reguli, standarde europene, care înseamnă atragerea de noi investiții din afară. Regimul fără de vize a ajutat pentru contacte de afaceri, pentru agricultorii noștri, pentru fermierii noștri, pentru oamenii de afaceri din Republica Moldova, să vină mai ușor pe piață europeană, să-și dezvolte parteneriate, să facă contracte”.

Liberalizarea regimului de vize cu UE a reprezentat un pas crucial în direcția aderării la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, călătoriile în cadrul acestui regim nu conferă dreptul la muncă, reîntregirea familiei sau alte scopuri care necesită ședere pe termen lung. Cu toate acestea, cetățenii moldoveni pot solicita vize naționale ale statelor UE, care pot fi ulterior transformate în permise de ședere.

Persoanele care încalcă regulile de ședere riscă să fie deportate sau să li se interzică intrarea în UE pentru o perioadă de la 1 până la 5 ani. De asemenea, pot fi aplicate amenzi de până la 3.000 de euro. În cazul neachitării amenzilor, persoana respectivă își poate pierde dreptul de a intra în țara respectivă.

Este important de menționat că Republica Moldova a fost primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut liberalizarea regimului de vize.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult