Maia Sandu, la Bruxelles: Un buget care sprijină extinderea este esențial pentru ca Uniunea Europeană să fie mai unită
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut, la Conferința anuală privind bugetul UE, un plan financiar pentru pace și care să susțină extinderea blocului comunitar. Ea a subliniat că Republica Moldova depinde de viitorul buget al Uniunii Europene, care va ajuta țara să fie într-o poziție mai puternică și să reziste în fața presiunii externe, în timp ce se pregătește pentru aderare. Șefa statului a mai spus că extinderea UE este cheia securității Uniunii și va întări rezistența colectivă împotriva presiunilor și amenințărilor externe.
„Un buget bine planificat, care sprijină extinderea, este esențial pentru ca Uniunea să fie mai unită și mai sigură într-un peisaj global din ce în ce mai complex. Dacă Uniunea Europeană se gândește serios la agenda de extindere, acest lucru trebuie reflectat în planificarea sa bugetară”, a menționat președinta.
Potrivit șefei statului, bugetul UE despre care se discută astăzi nu este doar un document financiar, acesta este și trebuie să fie un buget pentru pace.
„Pentru Republica Moldova, un buget pentru pace înseamnă un buget care să ajute la protejarea valorilor la care ținem. Banii care sunt disponibili sunt la fel de importanți ca orice descurajare militară. Ei ne pot ajuta să dezvoltăm reziliența, să ne pregătim pentru aderarea la UE și să ne apere de cei care doresc să ne impună un mod de viață diferit - represiunea împotriva libertății democratice”, a subliniat Maia Sandu.
Conferința anuală privind bugetul UE de anul acesta, co-organizată de Comisia Europeană și de Președinția belgiană a Consiliului UE, se concentrează pe rolul bugetului UE în a face Europa potrivită pentru viitor. Oficiali europeni, miniștri de Externe, președinți și experți din diferite țări, discută la Bruxelles despre principalele priorități pentru următorul buget UE și dacă structura actuală și finanțarea stabilită a bugetului sunt adecvate provocărilor cu care se confruntă Europa.
Bugetul Uniunii Europene este stabilit de Comisia europeană împreună cu Parlamentul European, însă decizia finală îi revine Parlamentului, care poate sau nu bloca sau aproba bugetul. Bugetul pe anul acesta depășește cifra de 189 de miliarde de euro. Dintre aceștia, 17 miliarde sunt rezervate pentru „vecinătatea” Uniunii Europene, altfel zis Ucraina, Republica Moldova și țările candidate din Balcani.