Economic

Republica Moldova a obținut dreptul de a exporta carnea de pasăre proaspătă în Uniunea Europeană

După șapte ani de negocieri și conformări la regulamentele europene, Republica Moldova a fost oficial inclusă în lista statelor autorizate să exporte carne de pasăre proaspătă, refrigerată și congelată, în Uniunea Europeană. Astfel, producătorii moldoveni își vor putea exporta produsele pe cea mai extinsă piață din lume, formată din circa 500 de milioane de potențiali consumatori din cele 27 de state membre ale UE.

Potrivit autorităților de la Chișinău, decizia Comisiei Europene a fost luată după ce legislația națională a fost armonizată cu normele europene, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a trecut cu succes mai multe audituri din partea Comisiei Europene, în cadrul cărora a fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar la nivel central și teritorial, capacitățile de administrare a focarelor de Gripă aviară pe teritoriul țării, capacitățile de testare ale sistemului de laboratoare, dar și gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene de către agenții economici care intenționează să exporte pe piața comunitară.

Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a spus că este un mare succes pentru agricultura din Republica Moldova. „Este o oportunitate extraordinară în primul rând pentru avicolele din țară. Este și o recunoaștere a faptului că ANSA garantează securitatea alimentară a Republicii Moldova”. Iar premierul Dorin Recean a promis că vor fi create și alte oportunități pentru export „în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”.

După decizia Comisiei Europene, producătorii autohtoni urmează să depună cereri pentru a fi autorizați să exporte pe piața europeană, precizează directorul general al ANSA, Radu Mustață. „În baza solicitărilor care vor fi depuse în adresa ANSA vom trimite citarea la UE și ei vor fi incluși în lista producătorilor care au drept de expert în UE”.

Producătorii vor fi obligați să respecte cerințele de creștere și îngrijire a păsărilor, de igienă și de abatorizare. Aceștia vor fi auditați de experți europeni. „Din informațiile pe care le avem de la colegii din teritoriu avem întreprinderi, inclusiv cele care au fost deja vizitate de colegii de la Comisia Europeană, care ar putea face față cerințelor și sunt interesate să exporte pe piața Uniunii Europene, în special în România ”, a mai declarat Mustață.

Directorul unei fabrici avicole, Grigore Cojocaru, susține că instituția sa a investit în ultimii 7 ani resurse financiare pentru a moderniza întreprinderea. Acesta mai spune că este pregătit să exporte, deocamdată în cantități mici, deoarece și piața de comercializare a puilor este limitată. „Am fost vizitați și verificați de către experți europeni. Corespundem tuturor rigorilor. Suntem gata pentru export. Cantitativ nu putem face concurență producătorilor din UE și din alte state, dar calitativ avem toate șansele.”

Amintim că, în martie 2023, Republica Moldova a obținut pentru prima dată dreptul de a exporta carne de pasăre procesată și ouă de consum. De atunci un sigur agent economic a fost autorizat să exporte pe piața europeană.

Citește mai mult