Interviu ÎN CONTEXT// Iulian Groza: R.Moldova va fi membră a Uniunii Europene, chiar dacă procesul este complex și dificil
Fără îndoială, Republica Moldova va fi membră a Uniunii Europene, deși procesul este complex și dificil, vom avansa și vom obține noi oportunități. Ca țară aspirantă, urmăm exemplul altor țări membre pentru a ne transforma într-un stat european, afirmă Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). În cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT”, expertul a explicat că discuțiile oficiale privind aderarea vor avea loc în luna mai-iunie, după prezentarea raportului de screening.
Moldova 1: Extinderea Uniunii Europene până în 2030 este o prioritate. Republica Moldova prinde noul val de lărgire a uniunii și se pregătește de lansarea negocierilor propriu-zise. Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a mers la Bruxelles, unde a participat la discuții informale cu omologii săi. Contextul discuțiilor informale este extinderea din viitor, dar și din trecut, pentru că pe 1 mai se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val, supranumit „Big-Bang”. Colega mea, Mihaela Culcinschi, a urmărit cum a modelat aderarea la Uniunea Europeană acele zece țări care au prins valul extinderii din 2004.
Mihaela Culcinschi: Bun-găsit. Anul 2004 a adus în Uniunea Europeană 74 de milioane de cetățeni noi din zece țări. Timp de 20 de ani, aceste zece economii au crescut considerabil. Noii membri au progresat mai repede decât media europeană și au redus decalajul de prosperitate între Vestul și Estul continentului. De exemplu, venitul mediu al familiilor din Țările Baltice aproape s-a triplat în perioada 2005-2022. Totuși media europeană au depășit-o doar Malta și Ciprul. Produsul Intern Brut al celor zece țări pe cap de locuitor a crescut cu 73 la sută. Lituania, de exemplu, și-a dublat acest indicator din anul 2004 până în 2022, practic are acum o economie de două ori mai mare decât în momentul aderării la uniune. Piața unică și noile investiții și-au făcut efectul. Comerțul între noile și vechile țări din Uniunea Europeană a reușit să crească de cinci ori.
Moldova 1: Continuăm în „ÎN CONTEXT”. Iulian Groza, director executiv IPRE, este în platoul Moldova 1. Foarte mult optimism când vorbim despre acest val de extindere, poate că e în contrast cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Dar cât de motivat este acest optimism dacă e să facem comparația cu acest mare val din 2004, care a reușit să se integreze, poate nu în același ritm, dar pe diferite paliere în Uniunea Europeană?
Iulian Groza: Colega dumneavoastră, Mihaela Culcinschi, a făcut și o radiografie, a venit cu niște date foarte concrete, care vorbesc de la sine când vine vorba de creșterea nivelului de trai, de dezvoltare, de oportunități. 20 de ani după aderarea celor 10 state noi din Europa Centrală și de Est au arătat că motorul economic al Uniunii Europene și rigorile și legile, care se aplică în Uniunea Europeană funcționează și transformă țările.
Noi, Republica Moldova, evident că fiind astăzi ca țară candidat și deja ne uităm în viitor la același parcurs. Sigur că ne dorim ca experiența Uniunii Europene, experiența țărilor care au aderat recent la Uniunea Europeană să ne inspire, să ne motiveze și să ne ofere acea cale pentru ca noi să ne modernizăm, să ne transformăm și să ne apropiem mai mult de ce înseamnă astăzi Uniunea Europeană.
Moldova 1: Am văzut că viceprim-ministra Cristina Gherasimov se află la Bruxelles, unde a avut aceste discuții informale și de obicei la aceste reuniuni nu se iau decizii, dar se pun totuși cap la cap unele elemente. Așteptarea este că, în iunie, vom avea deschise propriu-zis aceste negocieri? La ce etapă ne aflăm?
Iulian Groza: În acest moment, din câte cunoaștem, statele membre discută pe mandatul de negocieri pe care Comisia Europeană l-a prezentat în luna martie, ca să aprobe acest cadru de negocieri al Uniunii Europene. Același lucru îl face și Republica Moldova. Guvernul Republicii Moldova avea o poziție generală de negocieri. Lucrul acesta cred că se va întâmpla în luna mai - începutul lunii iunie și, în momentul în care aceste două documente de negocieri pentru Republica Moldova și pentru Uniunea Europeană vor fi aprobate, atunci vom fi pregătiți pentru această reuniune a conferinței interguvernamentale, care este acel format oficial unde vor avea loc propriu-zis negocierile.
Între timp, deja suntem la etapa de verificare a conformității legislației noastre cu cea a Uniunii Europene, prin așa-numitul proces de screening. Suntem la prima fază a lui, adică Comisia Europeană ne informează pe noi și pe Ucraina cu privire la acea legislație europeană la care noi trebuie să ne racordăm. Între timp, echipele de negociere sau grupurile de negociere ale Republicii Moldova se pregătesc pentru a răspunde Comisiei Europene cu privire la gradul nostru de conformitate. Și probabil în luna mai - iunie deja vom purcede la cea de a doua etapă. Adică, propriu-zis, la prezentarea acestei informații care într-un final ne va ajuta să clarificăm care sunt acele diferențe pe care trebuie să le excludem în procesul de negociere. Vom avea un raport la final de această etapă de screening și vom ști foarte clar care vor fi direcțiile de negociere. Și, cel mai important, deja vom fi în faza în care vom începe negocierile cu primele capitole. Și evident că primul capitol, lucrul acesta este deja cunoscut, primul capitol pe care îl vom deschide în negocieri va fi domeniul justiției.
Moldova 1: Și tot cu acest capitol ar trebui să închidem negocierile, din câte am înțeles.
Iulian Groza: Exact. Justiția, statul de drept, anticorupția sunt domenii care sunt transversale și foarte importante pentru Republica Moldova, de altfel, și pentru Uniunea Europeană. Știm acest lucru prin politicile Uniunii Europene, care condiționează și inclusiv pentru statele membre: respectarea principiilor statului de drept. Știm același lucru că Bulgaria și România, chiar dacă fiind membre ale Uniunii Europene, au fost la o etapă de monitorizare foarte îndeaproape pe aceste domenii. Respectiv, metodologia de extindere, chiar la etapa în care țările negociază aderarea, evident că se bazează pe respectarea acestui sector. Și tocmai de asta capitolul pe justiție va fi ultimul care se va închide, fiindcă de el vor depinde foarte mult celelalte domenii. Deci de domeniul justiției depinde foarte mult cum va funcționa economia, cum vor funcționa instituțiile. Și tocmai de asta acest domeniu rămâne cel mai important pentru noi, dar și pentru Uniunea Europeană.
Moldova 1: Vorbeam inițial despre optimism când ne referim la extinderea Uniunii Europene, dar și despre negocieri care par o procedură mai mult tehnică, poate chiar nu prezintă foarte mult interes pentru oameni, pentru că e mai greu de înțeles, dar cert e că e o procedură importantă. Cât de mult contează în această ecuație referendumul din toamnă? Pentru că au existat foarte multe dezbateri, de ce acum sau de ce nu acum? Să așteptăm negocierile, să nu așteptăm negocierile?
Iulian Groza: Negocierile de aderare au fost decise în sensul în care ele vor avea loc. Este clar că Moldova va fi membră a Uniunii Europene. Chiar dacă procesul este foarte complicat, complex, dificil, dar evident că, cu fiecare pas, cu fiecare capitol care se va închide, vom obține și mai multe oportunități și mai multe beneficii. De altfel, așa cum s-a întâmplat și anterior.
Iată, anul acesta avem 10 ani de când aniversăm regimul fără de vize. În iunie, vom aniversa 10 ani de când am semnat Acordul de asociere care deja ne-a apropiat din punct de vedere economic de Uniunea Europeană și ne ajută astăzi inclusiv în procesul de negociere. Există mai multe programe la care Moldova accede. Și până la finalizarea negocierilor, până a fi membri ai Uniunii Europene, Moldova deja va putea să beneficieze de anumite politici, de anumite oportunități oferite statelor membre.
Acum știm foarte bine că putem să circulăm liber în Uniunea Europeană, deja putem să călătorim și să comunicăm mai ieftin în Uniunea Europeană având un regim de roaming liberalizat. Știm că Banca Națională este în proces de accedere la spațiul de plăți unice în euro, ceea ce ar însemna excluderea comisioanelor de transfer. Vom fi membri ai Uniunii Energetice până în anul 2029-2030. Deja ne conectăm la infrastructura de transport. Deci există deja și putem să beneficiem de programe de mobilitate pentru tineri, de cercetare, de fonduri de pre-aderare. Lucruri care vor apărea pe parcursul negocierilor. Deci, întreg procesul de negocieri implică anumite etape și anumite beneficii intermediare.
De altfel, sprijinul cetățenilor pentru aderarea la Uniunea Europeană întotdeauna a fost important și pentru Republica Moldova în special. Mai ales că nu întotdeauna politicienii au reușit să încurajeze acest consens larg național, așa cum s-a întâmplat în alte țări candidate, cum a fost, de exemplu, România sau alte țări din Europa Centrală și de Est, care au aderat în 2004. Unde toate partidele politice aveau o viziune foarte clară că, indiferent de viziunile politice pe care le au ei, toți au avut aceeași direcție clară că vor face tot posibilul ca țara lor să adere la Uniunea Europeană.
Același lucru ne dorim și noi. Avem un sprijin puternic pentru aderarea la Uniunea Europeană din partea cetățenilor. Este foarte important ca și politicienii să asculte, să plece urechea la ce spun cetățenii și dacă ei nu reușesc să ajungă la un consens, atunci cetățenii pot să o facă exact prin acest referendum, care va avea loc în toamnă și vor răspunde la întrebarea că noi putem fi membri ai Uniunii Europene și asta cred că va ajuta și mai mult în mandatul în negocieri pentru întreg procesul de negociere a aderării. Dar și în același timp va ajuta și imaginea noastră în perspectiva din partea Uniunii Europene. Pentru că și Uniunea Europeană tot trebuie să fie sigură că noi suntem pregătiți și dorim acest lucru.
În orice caz, negocierile vor dura. Până la finalizarea negocierilor, mai e mult timp. Dar ce contează este că astăzi deja putem să dăm un mesaj foarte clar și Europei, și politicienilor, și cetățenilor noștri din Republica Moldova, că calea europeană, calea de a adera la Uniunea Europeană este o cale pe care noi am ales-o și ne dorim ca ea să fie realizată.