Economic

Șeful Moldovagaz: În prezent, nu este posibilă o micșorare a tarifului la gazele naturale de până la 4 lei pentru un metru cub, cât a fost anterior

În prezent, nu este posibilă o micșorare a tarifului la gazele naturale de până la 4 lei pentru un metru cub, cât a fost anterior, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Totodată, acesta a menționat că Moldovagaz așteaptă decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) de micșorare a tarifelor. În același timp, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat că ministerul de resort face tot posibilul pentru a crea premise ca prețul la gazele naturale furnizate consumatorilor să fie mai mic.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat la Exclusiv TV că tariful propus acum spre aprobare este cea mai bună variantă posibilă pentru consumatori, ținând cont de toate componentele care sunt incluse la calcularea tarifului. Totodată, Vadim Ceban a precizat că în acest an Moldovagaz a cerut deja pentru a doua oară micșorarea tarifului și nu exclude o revizuire a acestuia, după recenta adresare către ANRE.

„Pentru Moldovagaz, tariful se stabilește având în vedere prețurile medii de procurare a gazelor naturale pe parcursul întregului an, nu doar pentru o perioadă de o lună. Dorința consumatorului de a obține un tarif mai mic este absolut firească, însă trebuie să luăm în calcul că întotdeauna în perioada de iarnă tarifele sunt la așa cotații cum sunt la moment. Moldovagaz nu ține tarife mari. Noi permanent am fost cei care imediat acționam și imediat prezentam la recalculare, care evident reflectau situația reală. Tariful de 4 lei pentru consumatorii casnici nu este la moment un tarif real”, a punctat Vadim Ceban.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat la Moldova 1 că intenționează să demonstreze că deschiderea pieței la mai mulți participanți va oferi un preț mai avantajos la gaze naturale pentru consumatorii finali, decât cel propus de Gazprom.

„Noi vrem o piață liberalizată, o piață la care vor participa mai mulți jucători, inclusiv internaționali, va putea da inclusiv pentru „Moldovagaz”, în raport cu care se aplică tariful reglementat, inclusiv pentru consumatorii care rămân la tarif reglementat, vor putea da un preț mai bun decât prețul „Gazprom”. Și noi o altă metodă mai bună decât să liberalizăm piața nu avem ca să dăm consumatorilor noștri cel mai bun preț. Atât celor care se află la tarif reglementat, cât și celor care au decis să iasă în piața liberă”, a declarat Victor Parlicov.

Precizăm că Moldovagaz a transmis o solicitare Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică prin care propune revizuirea tarifului la gazele naturale. Potrivit proiectului de calcul, prețul pentru un metru cub de gaze naturale ar urma să fie redus de la 14 lei și 47 de bani la 12 lei și 20 de bani, în scădere cu aproape 9 la sută. ANRE urmează să examineze această solicitare și să stabilească noul tarif. Ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale va fi discutată și propusă spre aprobare în cadrul ședinței publice care va avea loc joi, 2 mai.

Citește mai mult