Economic

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale furnizate de Moldovagaz. Conform deciziei ANRE din 2 mai, consumatorii casnici vor achita 12,15 lei, fără TVA, pentru un metru cub de gaze, ceea ce reprezintă o micșorare cu 1 leu și 24 de bani.

Noile tarife aprobate astăzi de ANRE vor intra în vigoare pe 3 mai, după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.

Potrivit furnizorului de gaze, principalii factori care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor sunt reducerea prețurilor de achiziție pe platforma TTF și micșorarea semnificativă a volumelor de realizare a gazelor naturale către consumatori.

„Moldovagaz” nu are obiecții la tariful aprobat de ANRE a precizat membrul Consiliului de Administrație SA, Alexandru Șevciuc.

„Unicul lucru care am rost să menționez că SA Moldovagaz ca efectua în continuare lunar calculele la actualizarea venitului reglementat și în caz de necesitate sau posibilitate va înaintea cererea pentru revizuirea tarifelor care sunt la moment”.

Decizia autorităților de a ieftinit gazul nu va genera reducerea prețurilor la produse și servicii, a afirmat pentru Radio Moldova expertul economic, Viorel Gîrbu.

„Autoritățile fac populism, pentru că reducerea tarifului era să fie importantă în perioada rece a anului. Noi 70 la sută din consumul de gaz pe durata anului consumăm în perioada rece a anului. Deci, vă dați seama că această scădere de tarif se referă la un volum mic de gaze naturale, care, de principiu nu va produce niciun efect în economie. Unii agenți economici au falimentat, nu putem să reabilităm nimic din ceea ce a fost făcut în perioada anterioară. Scăderea tarifului este o formalitate, care are mai mult o importanță politică. Dacă autoritățile vroiau să schimbe realitatea și să schimbe povara asupra cetățeanului, trebuiau să facă această scădere de tarif iarna, nu acum”.

Majoritatea cetățenilor cu care am discutat au afirmat că ieftinirile erau așteptate în sezonul rece.

Amintim că ultima ajustare a tarifului a fost făcută pe 21 februarie, curent. Atunci, gazele s-au ieftinit de la 16,73 lei până la 13,39 lei, fără TVA, pentru un metru cub de gaze. Tariful este în vigoare până în prezent.

Precizăm, cel mai mare preț plătit de consumatorii din Republica Moldova a fost de 29,27 lei, cu TVA inclus. Tariful a fost în vigoare în perioada octombrie 2022 - iulie 2023.

Citește mai mult