INTERVIU// Mihai Isac: Manifestații cu simboluri de propagandă rusă vor avea loc în localitățile finanțate de Șor
Republica Moldova rămâne în vizorul Moscovei, iar manifestații propagandistice cu simboluri rusești pe 9 mai vor avea loc în localitățile susținute de fugarul Ilan Șor, care este finanțat de Federația Rusă. Avertismentul vine de la expertul în politică externă, Mihai Isac, și a fost exprimat în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1. Isac anticipează că agresiunile identitare asupra cetățenilor vor persista din partea forțelor politice proruse și în perioada electorală 2024 - 2025, pentru a submina drumul european al țării, determinat de alegători.
Moldova 1: Rămânem ÎN CONTEXT. Serviciile britanice ajută Republica Moldova și oferă informați intelligence, în contextul în care Rusia pregătește acțiuni hibride, publicația Bloomberg a dezvăluit că Moscova proiectează un val de atacuri în perioada electorală a prezidențialelor și referendumului proeuropean. Jurnaliștii americani fac trimitere la surse din interiorul agențiilor de informații din Marea Britanie. Așadar, l-am întrebat pe Mihai Isac, expert în securitatea la Marea Neagră, despre țintele Kremlinului, dar și despre decizia autorităților de a limita accesul pe aeroport în această perioadă. Să urmărim interviul.
Așadar, unii comentatori susțin că Rusia este acum concentrată mai mult pe Autonomia găgăuză decât pe Transnistria, cu toate că spațiul informațional legat de regiunea transnistreană a fost populat cu știri panicarde mai mult sau mai puțin adevărate. În același timp se creează percepția că sentimentul prorus în Autonomia găgăuză este destul de puternic și că în orice moment ar putea apărea o scânteie. Dar în situația în care vedem că serviciile intelligence occidentale ne ajută, ce sorți de izbândă ar avea acest subversivism hrănit de Rusia în Republica Moldova?
Mihai Isac: Desigur, acest război hibrid lansat de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova se desfășoară deja de foarte mulți ani. Noi, practic, în Republica Moldova eram în acest război hibrid înainte ca acesta să facă parte din articolele publicate pe prima pagină a marilor ziare ale lumii. Vedem, Federația Rusă încearcă să transforme Autonomia găgăuză într-o regiune neguvernabilă datorită unei mici minorități foarte vocale, plătite de către oligarhul fugar Ilan Șor.
Și am văzut astfel de mecanisme de nesupunere civilă, similare celor întâmplate în Donbas în anul 2014, în momentul vizitei unor înalți oficiali de la Chișinău în Autonomia găgăuză. Să ne aducem aminte cum activiști din jurul actualei guvernatoare de la Comrat trimiteau împotriva forțelor de ordine grupuri de oameni bătrâni sau din alte categorii defavorizate. Și dacă comparăm imaginile filmate în acea după-amiază la Comrat cu cele filmate în perioada 2014, în Donbas, vedem foarte multe elemente similare.
Desigur, trebuie să ne îngrijoreze orice manifestare a expansionismului, inclusiv mediatic, al Federației Ruse. Dar dacă până în acest moment Republica Moldova a rezistat și datorită sprijinului primit din partea statelor partenere, inclusiv din partea României, nu văd de ce ar trebui să ne gândim că nu va rezista și de acum încolo. Depinde doar de voința electoratului din Republica Moldova și de maturitatea sa politică ca la alegerile prezidențiale din acest an, la referendumul pentru integrare europeană, la alegerile parlamentare de anul viitor să își dea votul pentru partide, pentru oameni politici care vor continua să sprijine apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și, desigur, integrarea sa într-o perioadă de timp previzibilă.
Este clar că Federația Rusă nu va renunța la operațiunile sale lansate împotriva Republicii Moldova și a statelor partenere. Ne putem aștepta la o intensificare a acestora, dar vedem că, treptat, autoritățile de la Chișinău au reușit, într-un fel sau în altul, fiind și o perioadă dificilă, să implementeze o serie de măsuri. Trebuie să înțelegem că nici Republica Moldova, nici România, nici alte state nu s-au mai confruntat până acum cu astfel de măsuri active, cum le spun serviciile federale de informații de la Moscova, îndreptate împotriva ordinii constituționale. La nivelul întregii comunități internaționale, se propun diferite moduri prin care legislația să fie pregătită pentru a preîntâmpina astfel de acte, care în urmă cu câțiva ani păreau imposibil de implementat în state democratice.
Desigur, Federația Rusă în acest moment e ocupată cu situația din Ucraina, unde vedem că de peste 10 ani continuă această ofensivă ilegală, declanșată în 2014 prin anexarea ilegală a Crimeii și insurgența prorusă din Estul Ucrainei. Dar Republica Moldova rămâne, din păcate, printre principalele obiective ale mașinăriei de la Moscova. Iar în acest moment, dacă în regiunea ocupată în mod ilegal de contingentul militar rus și milițiile susținute de serviciile federale de informații de la Moscova, atunci Autonomia găgăuză este practic folosită ca un berbece constituțional în interiorul sistemului politic din Republica Moldova, în contextul în care autonomia a fost gândită să sprijine dezvoltarea etniei găgăuze, și nu ghetoizarea și rusificarea forțată a acestei etnii.
Moldova 1: Se apropie 9 mai și deja am observat unele mesaje care se pliază pe modul în care regimul de la Kremlin vede această zi sau sărbătoare. Foarte mult mizează Putin pe simbolistica victoriei sovietice, care a inventat noi ritualuri, panglica gheorghievskaia, parade militare vădit agresive și „Regimentul nemuritor”. Apropo, de „Regimentul nemuritor”, nu va fi nici în acest an la Moscova și nici la Tiraspol. Dar se pare că la Chișinău există probabilitatea să fie organizate astfel de manifestații.
Mihai Isac: Astfel de manifestații vor avea loc în majoritatea localităților controlate de administrații loiale și finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor și de imensa sa mașinărie de propagandă care este desigur susținută de o entitate statală, și anume de Federația Rusă. Folosirea unei astfel de simbolistici nu este nouă pentru Republica Moldova. Deja sunt și glume pe internet în ceea ce privește veteranii care participă la aceste manifestații „Regimentul nemuritor”. Vedem că în fiecare an aceleași personaje apar cu grade diferite sau cu medalii care semnifică participarea la diferite operațiuni militare la care nu ar fi putut să participe din cauza vârstei. Dar, desigur, Vladimir Putin folosește bătrânii din Federația Rusă drept carne de tun în acest război mediatic, așa cum face și oligarhul fugar, Ilan Șor. Sunt practic aceleași arme ale unui război mediatic total lansat împotriva populației Republicii Moldova.
Și, da, victimele și supraviețuitorii celui de al Doilea Război Mondial trebuie cinstiți, trebuie onorați. Dar fără ca aceste manifestații să fie transformate în tribune pentru atacarea ordinii constituționale și a populației din Republica Moldova.
Este de așteptat ca Vladimir Putin să folosească semnificația zilei de 9 mai pentru a-și cimenta noul mandat prezidențial. Conform ultimelor date publicate de mass-media oficială de la Moscova, inaugurarea oficială a mandatului său va avea loc pe data de 7 mai, deci între Paștele creștin ortodox și 9 mai, și vedem, desigur, această simbolistică puternică folosită de partea rusă, care are și o importantă componentă nu numai istorică, dar și religioasă.
Din păcate, în Republica Moldova aceste atacuri identitare împotriva populației majoritare vor continua și în perioada următoare și este de așteptat ca, în anul electoral 2024 și în anul electoral 2025, forțele politice proruse să folosească orice ocazie pentru a submina drumul european al Republicii Moldova.
Moldova 1: Rusia va încerca să genereze noi crize sau să le aprofundeze pe cele care există deja, sugerează publicația Bloomberg. Și aici vorbim de cuvântul care a dominat comunicarea publică în ultimii doi-trei ani - reziliența, adică capacitatea de a rezista unor influențe și presiuni din exterior. Avem noi reziliența necesară și mă refer și la decizia recentă a autorităților noastre de a nu le permite celor care nu au bilet să intre în Aeroportul Internațional Chișinău? La prima vedere, pare o decizie nepopulară, dar cât de proporțională este contextului de securitate, pentru că aceasta este justificarea: securitatea și fluidizarea fluxului mare de pasageri care va fi până pe 16 mai.
Mihai Isac: Această reziliență se clădește și în Republica Moldova, așa cum se clădește și în România. Fiecare zi poate aduce noi provocări de securitate, în fiecare zi putem vedea noi acțiuni provocatoare implementate de serviciile federale de informații de la Moscova.
Decizia autorităților de la Chișinău poate părea stranie și, desigur, reprezintă un inconvenient pentru majoritatea celor care merg spre aeroport sau vin de la aeroport. Este o decizie care a fost luată și în urma evenimentelor de la aeroport din ultimele luni. Să nu uităm că aeroportul de la Chișinău a devenit săptămâna trecută scena unor încercări ale unor grupări plătite din banii ilegali pentru a introduce în țară fonduri ilegale destinate finanțării unor acțiuni anticonstituționale. Este clar că autoritățile poate nu au comunicat cel mai bine modul în care vor implementa această măsură. Și ar fi potrivit ca tot aceste autorități să permită stabilirea unor facilități în care cei care își așteaptă familiile mai ales în această perioadă să poată să stea până acestea ies din incinta aeroportului.
Dar, desigur, aeroportul este o instituție strategică. Să nu uităm ce s-a întâmplat anul trecut, când o persoană a venit din Asia Centrală și a fost provocat incidentul în care și-au pierdut viața două persoane care se ocupau de securitate. Deci este clar că autoritățile de la Chișinău au toate motivele să se teamă de posibilele provocări în această perioadă, când afluxul de pasageri va fi mult mai mare decât cel normal. Există posibilitatea ca elemente anticonstituționale să încerce introducerea unor noi mijloace financiare sau a altor mijloace care pot fi folosite în organizarea unor acțiuni care pun în pericol securitatea Republicii Moldova. Nu trebuie pusă la îndoială capacitatea de a acționa a autorităților de la Chișinău, pentru că am văzut că, în momentul în care nu se acționează ferm, avem incidente cu victime umane, avem incidente care pun în pericol nu numai viețile celor care se ocupă de securitatea aeroportului, dar și viețile civililor.