Economic

Integrarea R. Moldova pe piața energetică europeană ar trebui să se materializeze până în 2025, declarație

Integrarea Republicii Moldova pe piața energetică europeană este un deziderat ce ar trebui să se materializeze până la sfârșitul anului 2025. Potrivit reprezentanților ministerelor Energiei de la Chișinău și de la București, în prezent, sistemele energetice ale țării noastre și Uniunii Europene sunt deja sincronizate pe anumite sectoare, însă rămâne la ordinea zilei continuarea procesului de liberalizare a pieței.

Potrivit secretarului de stat al Ministerul Energiei de la Chișinău, Constantin Borosan, până în anul 2025, va fi dată în exploatare linia electrică Vulcănești-Chișinău.

Iar până în 2030, urmează să fie finalizate lucrările de construcție a liniilor electrice Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș. Aceste proiecte ne vor apropia mai mult de piața unică energetică europeană. Potrivit lui Borosan, în șase ani, vor intra în exploatare încă două blocuri ale Centralei de la Cernavodă și, astfel, Republica Moldova va putea prelua energie electrică din România la prețuri competitive.

Datorită faptului că apare această generare de energie electrică în regiune, în România, în proximitatea Republicii Moldova, există interconexiuni, aceasta este o oportunitate pentru afacerile din Republica Moldova, afacerile din România, pentru a exporta, importa energie electrică la preț accesibil”, a spus secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constatin Borosan.

Omologul său de la București, Pavel-Casian Nițulescu, a precizat că prin extinderea capacităților de producere a energiei electrice de către Nuclearelectrica, Republica Moldova va avea doar de beneficiat.

Prin punerea în funcțiune comercială a acestui memorandum de înțelegere între Republica Moldova și Nuclearelectrica, acesta are rolul de a atinge securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din Republica Moldova”, a relatat secretarul de stat al Ministerului Energiei din România, Pavel-Casian Nițulescu.

Amintim că Memorandumul de înțelegere între Energocom și Nuclearelectrica a fost semnat în iulie 2023. Atunci, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că pentru a-și asigura accesul la energie sigură și durabilă la prețuri competitive, Republica Moldova de asemenea ar putea investi în Centrala de la Cernavodă.

Citește mai mult