Social

Petru Macovei: Libertatea presei este libertatea de a spune adevărul

„Libertatea presei este libertatea de a spune adevărul și jurnaliștii mereu asta trebuie să facă. Este important și publicul să facă deosebirea dintre o presă calitativă și o presă care urmărește alte scopuri. Este important ca să existe această libertate a jurnaliștilor să își facă meseria onest, pentru că libertate fără responsabilitate nu există”, a declarat Directorul executiv al Asociației Presei Independente din Republica Moldova, Petru Macovei.

În cadrul emisiunii„Bună Dimineața”, Petru Macovei a vorbit despre conceptul de libertate a presei și despre rolul esențial pe care jurnaliștii îl au în societatea noastră. Expertul a subliniat că presa din țara noastră se confruntă cu numeroase provocări, inclusiv presiuni politice, amenințări și atacuri asupra jurnaliștilor, atât în mediul fizic, cât și în spațiul virtual,

„Statistica arată că 70% din atacurile împotriva jurnaliștilor din Moldova au loc anume în spațiul virtual prin comentarii și chiar chemări la violență. În anul 2023, dar și în 2022, au fost foarte multe cazuri și este în creștere tendința de atacuri cibernetice împotriva redacțiilor, dar și a conturilor personalele a jurnaliștilor, în special ale celor care fac investigații. Și aici vedem o conexiuni foarte clară între anumite partide, în special partidele pro ruse din Republica Moldova, care stimulează atacurile împotriva jurnaliștilor independenți”.

Expertul a evidențiat importanța solidarității din partea societății în susținerea libertății presei și protejarea jurnaliștilor. Au fost discutate și aspecte legate de evoluția presei în era digitală, cu apariția unor noi platforme media și provocările asociate, precum și creșterea fenomenului de dezinformare și manipulare online.

„Societatea trebuie să prețuiască libertatea jurnalismului, pentru că jurnaliștii nu fac nimic altceva decât să aducă adevărul în casele și în familiile noastre, ajutându-ne să luăm decizii. Trebuie să prețuim lucrul ăsta noi ca și cetățeni, ca și consumatori de media”.

De asemenea, au fost discutate și aspecte legate de evoluția presei în era digitală, cu apariția unor noi platforme media și provocările asociate, precum și creșterea fenomenului de dezinformare și manipulare online.

„Faptul că există mai multe platforme mediatice nu înseamnă decât un, așa zis, pluralism extern, dar pluralism intern înseamnă atunci când există mai multe voci care își pun părere despre unul și același eveniment. În cazul dat vorbim doar despre un număr mai mare de platforme care nu neapărat înseamnă mai multă calitate. Telespectatorii noștri să fie atenți ce apare în special în timpul alegerilor. Trebuie să fim noi mai atenți, să vedem cine sunt oamenii care spun lucrurile astea, cât de transparent este propriu zis site-ul respectiv”.

Ziua Internațională a Libertății Presei este sărbătorită pe 3 mai în fiecare an și este dedicată apărării principiilor libertății presei, promovării libertății de expresie și susținerii jurnaliștilor în exercitarea profesiei lor în condiții de siguranță.

Menționăm că, potrivit Indicelui Libertății Presei, publicat de organizația Reporteri Fără Frontieră, Republica Moldova a coborât de pe locul 28 pe locul 31, dar a rămas printre țările cu un nivel ridicat al libertății presei. Totuși, experții menționează că acoperirea unor subiecte sensibile, precum războiul purtat de Rusia în Ucraina, poate duce la autocenzură. De asemenea, RSF semnalează situația în care mulți jurnaliști se limitează la a urmări agenda politică a partidului la care sunt afiliați, în timp ce doar unii riscă să se ocupe de probleme care sunt jenante pentru autorități.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult