Social

Guvernul va compensa tariful de distribuție a ziarelor pentru anul 2024

Guvernul va compensa în acest an tariful de distribuție a ziarelor, majorat de peste trei ori anul trecut de „Poșta Moldovei”. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței executivului din 7 mai, a anunțat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Astfel, Ministerul Culturii va asigura, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul curent, transferul banilor către Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” pentru compensarea tarifelor de distribuire a publicațiilor periodice, în baza deciziilor și documentelor confirmative prezentate de Asociația Presei Independente (API).

„Pe lângă presa liberă, pentru o societate și pentru o țară este extrem de important să aibă un serviciu poștal de calitate. Nivelul acestor servicii poștale vorbește, de fapt, despre maturitatea statului. Pentru a acorda aceste servicii poștale, tarifele în ziua de azi se schimbă, iar Guvernul vine să susțină ”Poșta Moldovei” și publicațiile periodice, dar, în primul rând, cititorii, pentru a facilita accesul la presă”, a declarat Sergiu Prodan.

Potrivit Guvernului, subvențiile vor fi oferite din bugetul de stat și vor putea fi solicitate de publicațiile naționale, regionale sau locale care vor întruni cumulativ o serie de condiții, printre acestea fiind: producerea conținutului local de interes public în proporție de cel puțin 75%, asigurarea transparenței proprietății, a redacției și a tirajului, realizată prin indicarea proprietarului/editorului, numelui redactorului-șef și numelui reporterilor, semnarea și respectarea Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, neangajarea politică a redacțiilor, promovarea democrației, a drepturilor omului, a luptei împotriva corupției și împotriva dezinformării. Respectarea acestor criterii va fi monitorizată periodic de către experți media.

Costurile aferente implementării proiectului presupun cheltuieli legate de distribuirea edițiilor publicațiilor periodice prin intermediul abonamentelor poștale și sunt estimate la circa 11 milioane de lei din bugetul prevăzut pentru Ministerul Culturii.

Precizăm că Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” a oferit redacțiilor din presa scrisă o vacanță până la 31 martie 2024, în ceea ce privește achitarea serviciilor de distribuție, după ce anul trecut a majorat costurile de 3,4 ori, solicitând un tarif de 5 lei per exemplar pentru serviciile de distribuire.

Citește mai mult